Hlavní obsah

Slovensko v šoku: Banskou Bystrici ovládl ve volbách pravicový radikál

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Velkým překvapením skončily sobotní krajské volby v Banskobystrickém kraji. Kandidáta vládní strany Směr-sociální demokracie Vladimíra Maňku porazil představitel krajní pravice Marian Kotleba. Maňka, který v prvním kole získal 49 % hlasů, získal ve druhém kole pouze 44,46 procenta hlasů. Naopak Kotleba (v prvním kole získal 21%) dokázal neuvěřitelným způsobem mobilizovat voliče a ve druhém kole získal 55,53 procenta hlasů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Marian Kotleba koupil pozemek v romské osadě u obce Krásnohorské podhradie a chce zbourat nelegálně postavený dům.

Článek

Kotleba, který kandidoval za Lidovou stranu Naše Slovensko, tak obsadí post župana (v ČR hejtmana). V Banskobystrickém kraji byla jako v jediném vyšší účast, než v prvním kole.

„Vítězství Kotleby je porážkou demokracie na Slovensku. Demokratické strany teď musí spojit své síly a čelit extremismu,“ reagoval předseda opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unie Pavol Frešo. „Také Adolf Hitler se dostal k moci demokratickým způsobem,“ dodal.

Frešo zvítězil v Bratislavském kraji, kde porazil kandidátku Směru Moniku Flašíkovou-Beňovou v procentuálním poměru 74:25. V ostatních krajích zvítězili kandidáti Směru.

Politolog: volba hněvu a nespokojenosti

Podle politologa Jána Baránka šlo v Banskobystrickém kraji o volbu hněvu a nespokojenosti. Politolog upozornil, že současná slovenská vláda, stejně jako předešlé, nedělá nic s romským problémem.

„Problém se neřeší. Je to porážka Směru a projev vzdoru pro neřešení problémů,“ řekl Baránek.

Politolog neočekává nárůst extremismu na Slovensku. „Očekávám, že vláda se začne seriozně zabývat romským problémem, ale ne tak, že instalují zmocněnce, který nemá žádné výsledky,“ dodal.

Fico: může za to pravice a média

Premiér s předseda Směru Robert Fico prohlásil, že jeho strana nenese žádnou odpovědnost za výsledky v Banskobystrickém kraji. Podle něho Kotlebovi pomohly k úspěchu některé pravicové strany, které nepodpořily Maňku a média, která Kotlebovi poskytla značný prostor. „Voliči pravice dali hlas Kotlebovi, jen aby Směr prohrál. Co je proti Směru, je dobré, tak je nastavená slovenská politická scéna,“ uvedl Fico.

Deník Pravda upozornil, že v čele banskobystrického kraje bude čtyři roky stát představitel politických sil, které hlásají rasizmus, xenofobii a nenávist k demokracii.

„Jejich hajlující stoupenci pochodují pod symboly fašistického válečného slovenského státu. Oslavy 70. výročí Slovenského národního povstání bude mít v příštím roce na starosti politik, jehož první pokus o politickou stranu skončil před několika lety soudním zákazem právě proto, že její program se otevřeně inspiroval politickým systémem režimu, proti němuž povstání v Banské Bystrici v roce 1944 vypuklo,“ napsal list ve svém komentáři.

Deník upozorňuje, že Kotlebova strana může za několik let vstoupit i do parlamentu. „Pokud s tím něco nebudeme dělat, katastrofa, která je dnes v Banské Bystrici, se z ní bude šířit dál,“ dodává list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám