Hlavní obsah

Slovensko slibovalo kvůli vraždě Jakuba ústav, teď na něj nedá peníze

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenské ministerstvo financí zadržuje vyčleněné čtyři milióny eur na výstavbu detenčního ústavu, kde by se dlouhodobě léčili devianti. O nutnosti výstavby ústavu rozhodla slovenská vláda loni po tragickém případu, kdy slovenský deviant Antonín Novák zneužil a zavraždil v Havlíčkově Brodě devítiletého Jakuba Šimánka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Slovák Antonín Novák v soudní síni, pokud by byl na Slovensku detenční ústav, skončil by v něm.

Článek

Deník Pravda v této souvislosti kritizuje slovenskou vládu, že vyčlenila desítky miliónů eur na výstavbu stadionů, ale peníze pro ochranu před nebezpečnými maniaky nejsou. "Premiér Robert Fico loni v červnu 2008 prohlásil, že peníze budou. Vláda následně schválila návrh na zřízení detenčního ústavu, který měl být vybudovaný v Psychiatrické léčebně Hronovce v okresu Levice," píše Pravda.

Situace se po roce změnila. "Nemáme peníze. Věříme, že je dostaneme příští rok a ústav vybudujeme," přiznala mluvčí ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmáriková. Slovenští psychiatři odsouvání výstavby kritizují.

Tím, že ústav neexistuje jsou ohroženi běžní lidé, ale také ostatní pacienti psychiatrických zařízení a rovněž zdravotnický personál, kterého je stejně nedostatek
předsedkyně slovenské Psychiatrické společnosti Lívia Vavrušová

"Je to opravdu velká chyba. Tím, že ústav neexistuje jsou ohroženi běžní lidé, ale také ostatní pacienti psychiatrických zařízení a rovněž zdravotnický personál, kterého je stejně nedostatek," konstatuje předsedkyně slovenské Psychiatrické společnosti Lívia Vavrušová.

Detenční ústav zajišťuje izolaci delikventů od společnosti. O délce pobytu rozhoduje soud na základě odborného posudku. V ústavu jsou umístěni pachatelé, kteří po odpykání trestu trpí duševní nemocí. Většina evropských zemí, včetně České republiky, detenční ústav má.

V roce 2008 zavraždil 43letý slovenský pedofil Antonín Novák v Havlíčkově Brodě devítiletého Jakuba Šimánka. Novák byl opakovaně souzen za pohlavní zneužívání, ale kvůli absenci detenčního ústavu se podroboval pouze ambulantní léčbě. Tu přerušil a odstěhoval se do České republiky. Soud v Hradci Králové odsoudil Nováka letos v únoru na doživotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám