Hlavní obsah

Slovensko si předvolalo nizozemskou velvyslankyni. Trnem v oku je konference o slovenské politice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenské ministerstvo zahraničních věcí si ve středu předvolalo nizozemskou velvyslankyni na Slovensku Gabriellu Sancisiovou, aby jí tlumočilo výhrady vůči připravované konferenci zaměřené na politickou situaci na Slovensku. Ta se má konat ve čtvrtek na půdě holandské ambasády v Praze.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár

Článek

O předvolání velvyslankyně informoval resort diplomacie na sociální síti. „Generální ředitelka sekce evropských záležitostí resortu diplomacie Iveta Hricová upozornila nizozemskou velvyslankyni na postup Velvyslanectví Nizozemského království v České republice, na jehož půdě se má uskutečnit akce Centra pro informovanou společnost k politické situaci na Slovensku za účasti Rastislava Káčera a Juraje Rizmana,“ uvedl slovenský resort diplomacie.

Káčer je bývalý ministr zahraničí a byl rovněž slovenským velvyslancem v Praze. Rizman je životní partner prezidentky Zuzany Čaputové. „Slovenský resort diplomacie odmítá takovéto zasahování do vnitřních záležitostí Slovenské republiky. Zároveň vyjadřuje vážné zneklidnění nad jednáním organizátorů, kteří na politicky orientovanou akci s cílem hodnocení politické situace na Slovensku pozvali diplomatické zástupce členských zemí Evropské unie působící v České republice s výjimkou Velvyslanectví Slovenské republiky v ČR,“ konstatovalo slovenské ministerstvo zahraničí.

„Ministerstvo považuje takovýto krok, selekci a vtahování diplomatického sboru členských zemí Unie do jednostranné politicky motivované prezentace Slovenské republiky na půdě nizozemské ambasády za nepřijatelné,“ dodal resort diplomacie.

Exministr zahraničí Káčer konstatoval, že slovenské ministerstvo zahraničí od svého vzniku „ještě takovou trapnou hloupost nevypustilo“ a nizozemský velvyslanec v Praze ve spolupráci s českým think tankem pouze uskuteční neformální debatu ve své rezidenci.

Rizman vyjádřil překvapení nad tím, čemu slovenská diplomacie věnuje pozornost. „V rámci mého programu v Praze jsem, jako člověk věnující se dlouhodobě občanské společnosti, přijal pozvání české organizace Centrum pro informovanou společnost mluvit o občanské společnosti na Slovensku,“ vysvětlil Rizman. „Věřím, že zmínění mého jména v stanovisku ministerstva nenaznačuje, že bych na účast v diskusích měl žádat jejich souhlas,“ dodal partner prezidentky Čaputové.

České vládě došla trpělivost s Ficem. Ruší společná jednání

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám