Hlavní obsah

Na Slovensku rozvířila vášně falešná zpráva o darování migů Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

V průběhu středečnho zasedání slovenské vlády vyšla zpráva, že kabinet rozhodl o dodání stíhaček MiG-29 Ukrajině. Tato informace se objevila prakticky okamžitě ve všech médiích, ale o několik minut později se ukázala jako nepravdivá.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

MiG-29 slovenského letectva přelétají nad letištěm během leteckého dne v Malackách na Slovensku

Článek

Opoziční strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica už dokonce k údajnému darování stíhaček svolala na odpoledne tiskovou konferenci s názvem „Protiústavní rozhodnutí vlády o migách“. Opozice totiž tvrdí, že po prosincovém vyslovení nedůvěry Hegerově vládě kabinet nemá pravomoci rozhodnout o odevzdání migů Ukrajině.

Před novináře musel za této chaotické situace předstoupit ministr obrany Jaroslav Naď, aby uvedl vše na pravou míru. „Pokud mám správné informace, tak se jednalo o tiskovou agenturu SITA. Ale víte, že vždy odpovídám na otázky novinářů slušně a komplexně. Apeluji na vás, abyste měli dostatečné množství trpělivosti a abyste si nevymýšleli nějaká stanoviska,“ řekl Naď.

Ministr obrany potvrdil, že o dodávce migů stále probíhají mezinárodní jednání. „Až budu mít všechny věci k dispozici, předložím materiál vládě. Nebudu spekulovat, kdy to bude, protože to nevím,“ dodal Naď.

Slovenský ministr obrany potvrdil, že se předběžně domluvil s polskou stranou, že migy darují Ukrajině oba státy společně. „Stále o tom jednáme. Až budou všechny dohody hotové, budeme o tom informovat,“ uvedl.

Stíhačky MiG-29 Slovensko loni v září uzemnilo a nepoužívá je. Na Slovensku v uplynulých dnech proběhla debata, zda o dodání strojů na Ukrajinu musí rozhodnout parlament, nebo k tomuto kroku stačí rozhodnutí vlády. Možnost odevzdání stíhaček nakonec v úterý projednal branněbezpečnostní výbor parlamentu a o odevzdání stíhaček bude rozhodovat Hegerův kabinet. „Jsem přesvědčen o tom, že vláda tu kompetenci má,“ zdůraznil Naď.

Podle Nadě za migy a část raketového systému Kub, které dostane Ukrajina, obdrží Slovensko náhradu v hodnotě 900 milionů eur (21 miliard korun). Ministr upřesnil, že Slovensko má deset modernizovaných stíhaček MiG-29 a další tři, které modernizací neprošly. „Některé stíhačky už budou sloužit pouze jako náhradní díly,“ dodal Naď. Hodnota migů je podle Nadě 400 milionů dolarů (devět miliard korun).

Od loňského září zabezpečuje ochranu slovenského vzdušného prostoru Česká republika a Polsko, od letošního června by se mělo přidat Maďarsko. Bude to tak do doby, než Bratislava obdrží objednané americké stíhačky F-16.

Předseda opoziční strany Směr - SD Robert Fico prohlásil, že darování stíhaček je otevřený akt nepřátelství vůči Rusku, je snahou vlády v demisi vyhlásit válečný stav a zrušit termín předčasných voleb, který je určený na 30. září 2023.

Slováci by mohli předat migy na Ukrajinu společně s Poláky

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám