Hlavní obsah

Slovensko má nového generálního prokurátora, je to Ficův spolužák

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Poslanci slovenského parlamentu v úterý zvolili za nového generálního prokurátora Jaromíra Čižnára. Končí tak dvouleté bezvládí na generální prokuratuře. Tajné volby se zúčastnili pouze poslanci vládní strany Směr - sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Čižnár dostal 82 hlasů. Čižnára musí ještě jmenovat do funkce prezident Ivan Gašparovič.

Foto: Archiv, Právo

Slovenský premiér Robert Fico.

Článek

Opozice se volby nezúčastnila, její poslanci opustili sál. Dnešní den označili za soumrak demokracie na Slovensku.

„Premiér Fico potřebuje na postu generálního prokurátora svého člověka, protože potřebuje mít jistotu, že nikdo nebude vyšetřovat podezřelé financování strany Směr,“ uvedl opoziční poslanec Daniel Lipšic. Nový generální prokurátor je Ficův spolužák z vysoké školy.

Před dvěma lety byl za generálního prokurátora zvolen kandidát tehdejší pravicové vládní koalice Jozef Četnéš. Pravicová koalice se však záhy rozpadla, po předčasných volbách sestavil vládu Fico a prezident Gašparovič Čentéše do funkce nikdy nejmenoval.

Ústavní soud bude ještě projednávat stížnost Čentéše, který tvrdí, že prezident porušil jeho práva. Čižnár potvrdil, že pokud ústavní soud rozhodne ve prospěch Čentéše, z funkce odstoupí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám