Hlavní obsah

Slovensko hlásí první oběť povodní, vítr polámal 100 000 stromů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Třiaosmdesátiletý muž z obce Dlhoňa v okresu Svidník se stal první obětí povodní na Slovensku. Doplatil na svou zvědavost, když manželce ve čtvrtek večer řekl, že se jde podívat, jak stoupá voda v místním potoce. Domů se už nevrátil. Vážené následky měla i silná vichřice, polámala sto tisíc stromů.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Bezvládné tělo seniora našli hasiči až v pátek ráno asi 300 metrů od místa, kde se šel podívat na potok, uvedl server tvnoviny.sk.

Vytrvalý déšť rozvodnil řeky a potoky především na severovýchodě země. Nejhorší je situace v okolí Kežmarku, Staré Ľubovni, Sabinova a Bardejova.

Město Prešov vyhlásilo v pátek ráno mimořádnou situaci. V některých ulicích stojí voda až do výše 20 centimetrů. Zaplavena je především průmyslová zóna, takže k evakuaci obyvatel zatím nedošlo. V noci byla kritická situace také v Sabinově.

V Košickém kraji vyhlásili třetí povodňový stupeň na řece Hnilec. Na mnoha místech zasahovali hasiči. Tisíce domácností jsou bez elektřiny.

Kalamita ve Vysokých Tatrách

Lesníci odhadují, že na území Tatranského národního parku spadlo až sto tisíc stromů. Po slovenských velehorách se totiž ve čtvrtek přehnal vítr zvaný bora, který před deseti lety způsobil obrovské škody a zcela změnil vzhled Tater.

„Letošní škody nejsou srovnatelné s těmi před deseti lety. Síla větru byla tentokrát nižší a v tatranských lesích po vichřici v roce 2004 a po kalamitě lýkožrouta už moc stromů nestojí,“ konstatoval náměstek ředitele státních lesů Peter Fabian.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám