Hlavní obsah

Slovensko daruje Ukrajině sanitky a generátory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci humanitární pomoci daruje Slovensko Ukrajině 16 sanitních vozů z bratislavské záchranné služby a dalších osm z košické záchranné služby. Ve středu o tom informovala slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková (Hlas). Očekává se, že sanitní vozy budou doručeny na Ukrajinu letos v prosinci.

Foto: TASR, Profimedia.cz

Slovenská sanitka. Ilustrační foto

Článek

Premiér Robert Fico (Směr) předem avizoval, že jeho vláda zastaví vojenskou pomoc Ukrajině, ale bude pokračovat v humanitární pomoci. Minulý týden řekl, že bude telefonovat s ukrajinským předsedou vlády. „Potřebujeme definovat, co Ukrajina potřebuje na zimu a v čem jí můžeme pomoct,“ řekl předseda vlády.

Slovensko chce na Ukrajinu dodat i přenosné generátory na výrobu tepla a odminovací zařízení.

Ministr jednal s Kulebou

Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár (Směr) na jednání se svým ukrajinským protějškem Dmytro Kulebou v Bruselu potvrdil, že na Slovensku bude nadále fungovat opravárenské centrum ukrajinské vojenské techniky. „Deklaroval jsem, že jsme připraveni podpořit logistická a servisní centra, která na území Slovenska řešíme s Velkou Británií a Německem, a hledáme způsoby, jak pokračovat ve výcviku ukrajinských vojáků,“ uvedl šéf slovenské diplomacie podle agentury TASR.

Blanár konstatoval, že Slovensko je připravené podpořit evropskou perspektivu Ukrajiny za předpokladu, že to nebude politický, ale standardní proces, při němž Ukrajina, stejně jako ostatní kandidátské země, splní všechny podmínky.

Kuleba na sociální síti označil jednání s Blanárem za konstruktivní a poděkoval svému slovenskému kolegovi za opětovné potvrzení podpory suverenity a územní celistvosti Ukrajiny v rámci mezinárodně uznávaných hranic. „Jsem vděčný svému slovenskému kolegovi za potvrzení, že spolupráce v oblasti obranného průmyslu bude pokračovat a opravárenské centrum na Slovensku bude dál fungovat,“ uvedl Kuleba.

Fico už v předvolební kampani avizoval, že pokud se dostane k moci, tak Slovensko na Ukrajinu „nedodá už ani jediný náboj“. Nová vládní koalice Směr, Hlas a Slovenská národní strana skutečně zastavila další balík pomoci v podobě munice a minometů. „Jakékoli zásilky zbraní a munice ze státních skladů na Ukrajinu skončily,“ nechal se slyšet premiér Fico.

Předchozí slovenské vlády poslaly na Ukrajinu systém protivzdušné obrany S-300, stíhačky MiG-29, bojová vozidla pěchoty, vrtulníky, munici a další vojenskou pomoc.

Chtěl Ježíše Krista za krále Slovenska a na ministerstvu kultury skončil. Dali ho na životní prostředí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám