Hlavní obsah

Slovensko chce dovážet plyn z Ázerbájdžánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci diverzifikace dodávek zemního plynu by Slovensko chtělo dovážet plyn z Ázerbájdžánu a tím se odstřihnout od ruského plynu. Zájem o dovoz zemního plynu z Ázerbájdžánu projevily také Česká republika, Rakousko a Maďarsko.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenská ministryně hospodářství Denisa Saková (Hlas)

Článek

Ázerbájdžán, který v současnosti exportuje plyn do osmi zemí, připravuje zvýšení těžby zemního plynu. „Vyvineme maximální úsilí k tomu, abychom plyn z Ázerbájdžánu mohli dovážet na Slovensko, a tak diverzifikovat dodávky,“ cituje agentura TASR slovenskou ministryni hospodářství Denisu Sakovou (Hlas), která byla součástí slovenské delegace vedené premiérem Robertem Ficem (Směr), jež navštívila Baku.

Saková označila Ázerbájdžán za jednu z reformátorských zemí jižního Kavkazu. „Vidíme zde obrovské příležitosti pro slovenské firmy spolupracovat na rozvoji Ázerbájdžánu, protože ekonomický růst je zde poměrně velký,“ konstatovala Saková.

Součástí slovenské delegace jsou také podnikatelé z oblasti zbrojařského průmyslu. „Vždy jsme deklarovali, že pokud soukromé společnosti budou mít zájem na Slovensku produkovat výrobky zbrojařského průmyslu, tak jim určitě nebudeme stát v cestě. V Ázerbájdžánu je poptávka po zbraních, tak na to slovenští podnikatelé reagují,“ dodala ministryně hospodářství.

Slováci v Náhorním Karabachu

Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev na společné tiskové konferenci s premiérem Ficem potvrdil, že slovenské firmy začaly působit i v nedávno vojensky obsazeném území Náhorního Karabachu. „Mluvili jsme o fungování slovenských firem na osvobozených územích Karabachu, máme zde inteligentní vesnici vybudovanou slovenskou společností,“ uvedl Alijev.

Český holding CSG měl podle zatím neoficiálních informací získat velkou zakázku na dodávku více než 70 houfnic Dita do Ázerbájdžánu a podle agentury TASR jsou pro výrobu těchto houfnic klíčové subdodávky od slovenských státních zbrojovek.

Dominantním dovozcem ropy do ČR je Rusko, od příštího roku se to ale změní

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám