Hlavní obsah

Slovenského expremiéra Mečiara opět vyšetřují

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Policejní vyšetřovatel opětovně zahájil trestní řízení s bývalým slovenským premiérem Vladimírem Mečiarem kvůli zneužití pravomocí veřejného činitele. Ve čtvrtek to potvrdila bratislavská policejní mluvčí Lucia Miháliková.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar

Článek

„Na základě závazného pokynu prokuratury bylo opětovně zahájeno trestní řízení ve věci trestného činu zneužívání pravomocí veřejného činitele. Vyšetřovatel v současnosti vykonává potřebné úkony s cílem věc náležitě objasnit. Aby nedošlo ke zmaření vykonávaných procesních úkonů, není možné poskytnout bližší informace,“ uvedla Miháliková.

Mečiarův politický comeback se nekoná

Evropa

Mečiar se měl dopustit zneužití pravomocí v roce 1998, když jako zastupující prezident udělil amnestie v případu únosu syna prezidenta Michala Kováče do Rakouska. Prezidentova syna unesli v roce 1995 a z činu byla podezřelá Slovenská informační služba pod velením Mečiarova blízkého spolupracovníka Ivana Lexy.

Po odchodu Kováče z Prezidentského paláce nebyl zvolen jeho nástupce a pravomoci hlavy státu přešly na tehdejšího premiéra. Mečiar zabránil vyšetřování únosu tím, že v případu okamžitě vyhlásil amnestie. Ty byly v roce 2017 zrušeny a rozhodnutí parlamentu definitivně potvrdil i ústavní soud. Po zrušení amnestií slovenská justice znovu otevřela kauzu únosu Kováče mladšího, v případu dosud nebyl nikdo pravomocně odsouzen.

Reklama

Výběr článků

Načítám