Hlavní obsah

Slovenské soudy musí znovu řešit Babišovu evidenci u StB

Aktualizováno

Podle rozhodnutí slovenského ústavního soudu se bude muset tamní justice znovu zabývat žalobou, kterou český premiér Andrej Babiš (ANO) rozporuje vedení ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti (StB). Ta Babiše evidovala jako agenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

Podle nejnovějšího rozhodnutí tříčlenného senátu slovenského ústavního soudu verdikty bratislavského krajského i slovenského nejvyššího soudu porušily Babišovo právo na soudní ochranu i právo na spravedlivé soudní řízení podle Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.

Naopak ústavní soudci nevyhověli Babišově stížnosti, že rozhodnutími obecných soudů byla porušena jeho práva na zachování lidské důstojnosti, osobní cti, dobré pověsti a na ochranu jména, stejně jako právo na ochranu před neoprávněným zásahem do soukromého a rodinného života.

Po rozhodnutí ústavního soudu bude v případu znovu rozhodovat bratislavský krajský soud, který se bude muset řídit verdiktem ústavních soudců. Krajský a nejvyšší soud jsou povinné společně uhradit Babišovi soudní náklady ve výši 598 eur (přes 15tisíc korun).

V minulosti neuspěl

Zatímco nynější Babišově stížnosti ústavní soud z větší části vyhověl, v roce 2017 jiný senát vyhověl ústavní stížnosti slovenského Ústavu paměti národa, který spravuje svazky po StB, když konstatoval, že žalovanou stranou měl být někdo jiný.

Ústavní soud tehdy konstatoval, že slovenské soudy rozsudky chybně založily na svědectví bývalých příslušníků StB, kteří v líčení před okresním a krajským soudem nebyli zproštěni mlčenlivosti. Zpochybnil také věrohodnost těchto svědků, kteří vypověděli v Babišův prospěch.

Babiš nevěděl, že se za komunismu nemohlo cestovat. Nikdo mu to prý neřekl

Domácí

Archivní dokumenty, z nichž část byla dříve skartována, uvádějí, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho ke spolupráci s tajnou policií jako agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman.

Babiš spolupráci s StB odmítá a tvrdí, že je připraven se soudit celý život.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám