Hlavní obsah

Slovenské opozici se nepodařilo odvolat ministra vnitra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokus slovenské opozice odvolat ministra vnitra Matúše Šutaja Eštoka (Hlas) skončil ve středu nezdarem, když za jeho odvolání hlasovalo jen 61 poslanců ve 150členném parlamentu. K odvolání potřebovala opozice minimálně 76 hlasů. Byl to první pokus o odvolání ministra od vzniku nové vládní koalice po nedávných předčasných parlamentních volbách.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok měl po neúspěchu pokusu o odvolání radost.

Článek

Opozice vyčítala ministru vnitra především čistky v policii, když odvolal policejního prezidenta Štefana Hamrana a viceprezidenty policejního sboru a vyměnil ředitele policejní inspekce, která vyšetřuje policisty a dohlíží na jejich činnost. Postavil mimo službu také několik vyšetřovatelů Národní kriminální agentury (NAKA), kteří měli status chráněného oznamovatele, a ministr tak neměl právo je suspendovat bez souhlasu Úřadu na ochranu oznamovatelů.

Personální rozkaz o dočasném zbavení výkonu státní služby se vztahuje zatím na 32 policistů. V případě šesti policistů se jedná o dočasné personální opatření, jehož účinnost skončí právoplatným ukončením trestního řízení. Ministr vnitra zdůraznil, že zákon musí platit pro všechny, a především pro příslušníky policie. „Je absurdní, aby policista, který má pomáhat a chránit, byl obviněn z úmyslné trestné činnosti. Je proto zarážející, že to dosud ani jeden z mých předchůdců neřešil, a když, tak jen velmi povrchně,“ konstatoval Šutaj Eštok ve svém statusu na sociální síti.

Šimečka: Důvody pro odvolání trvají

Předseda nejsilnější opoziční strany Progresivní Slovensko (PS) Michal Šimečka konstatoval, že v parlamentní rozpravě nezazněly žádné argumenty, které by vyvrátily důvody, kvůli kterým opozice žádala ministrovo odvolání.

„Hlavním důvodem byla arogance moci a snaha odstavit vyšetřovatele, kteří vyšetřovateli směrácké (Směr Roberta Fica je nejsilnější vládní strana - pozn. red.) korupční kauzy. Msta a odveta, kterou vykonává (ministr vnitra - pozn. red.) na objednávku Roberta Fica, je z jeho jednání zjevná,“ řekl Šimečka.

„Soud řekl, že tak učinil v rozporu se zákonem, a poté ministr vnitra, který má pod sebou represivní složky státu, vyhrožoval soudci trestním a disciplinárním řízením. To je něco, co je v normální demokratické společnosti absolutně nepřijatelné,“ dodal předseda PS.

„Všechny je nás do toho prd.“ Pellegriniho mluvčí si pustila pusu na špacír

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám