Hlavní obsah

Slovenská vládní koalice ustoupila vzpurným poslancům

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vládní strana Svoboda a Solidarita (SaS) se zavázala, že prosadí do vládního programu požadavky hnutí Obyčejní lidé, jehož čtyři členové se dostali do parlamentu na kandidátce SaS. Na oplátku čtyři poslanci hnutí Obyčejní lidé nevystoupí z poslaneckého klubu SaS a podpoří program vlády Ivety Radičové. Bez nich by vláda ztratila majoritu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zástupci slovenských pravicových a středových stran po podpisu koaliční smlouvy. Zleva Mikuláš Dzurinda (SDKU), Richard Sulík (SaS), Iveta Radičová (SDKU), Ján Figeľ (KDH) a Béla Bugár (Most - Híd).

Článek

Předseda SaS Richard Sulík se písemně zavázal, že program strany bude rozšířen o ty body programu hnutí Obyčejní lidé, s nimiž strana SaS souhlasí.

„Vynaložím maximální úsilí při jejich prosazování v rámci koalice a při nejbližší aktualizaci vládního programu je předložím na jeho doplnění,“ uvedl Sulík.

Představitel Obyčejných lidí Igor Matovič se za hnutí zavázal, že nevystoupí z poslaneckého klubu SaS. „V případě, že by to někdo z nás udělal, vzdá se poslaneckého mandátu,“ uvedl Matovič.

Obyčejní lidé hrozili odchodem z klubu SaS, protože jejich požadavky se do programového prohlášení nedostaly. Slovenský parlament začne projednávat programové prohlášení vlády toto úterý. Koalice disponuje křehkou většinou 79 hlasů v 150členném parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám