Hlavní obsah

Slovenská opozice chce odvolat ministryni kultury Šimkovičovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenské opoziční strany Progresivní Slovenska (PS) a Svoboda a Solidarita (SaS) chtějí svolat mimořádnou schůzi parlamentu k odvolání ministryně kultury Martiny Šimkovičové (Slovenská národní strana SNS). Podle předsedy PS Michala Šimečky je programem ministryně kultury homofobie a šíření nenávisti a do funkce se dostala prostřednictvím šíření konspirací.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová

Článek

Poslankyně Lucie Plaváková (PS) kritizovala, že Šimkovičová neodborně zasahuje do fondů na podporu kultury a umění a podněcuje homofobii a transfobii.

Poslankyně Zora Jaurová (PS) pak řekla, že ministryně kultury nemá dostatek citlivosti a empatie pro řízení resortu. „Každý její další den ve funkci je ohrožením kultury,“ dodala Jaurová.

Šéf parlamentního kulturního výboru Roman Michelko (SNS) uvedl, že opozice nemůže řešit personální věci koalice. Domnívá se, že Šimkovičová má silnou pozici, a avizuje petici na její podporu.

Slovensko povolilo kulturní spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Evropa

Petici za odvolání ministryně kultury podepsalo přes 170 tisíc lidí.

„Ministryni kultury Martině Šimkovičové se po třech měsících ve funkci podařilo zmobilizovat na internetu největší počet Slováků, jaký kdy podporoval nějakou online petici,“ napsal server Aktuality.sk a připomněl, že petice je na internetu necelý týden, od středy 17. ledna.

„Myslím si, že kdyby paní ministryně měla trochu sebereflexe, tak při tomto počtu podpisů by měla vyvodit politickou odpovědnost,“ řekla Aktualitám šéfka klubu opozičního Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Martina Holečková.

Nejvíc podpisů v historii. Petice za odvolání slovenské ministryně kultury láme rekordy

Evropa

Šimkovičová oznámila pozvání od rakouské ministryně kultury. Funkci ale zastává muž

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám