Hlavní obsah

Šimkovičová oznámila pozvání od rakouské ministryně kultury. Funkci ale zastává muž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová (za Slovenskou národní stranu) navštívila evropské hlavní město kultury 2024 Bad Ischl na pozvání rakouské ministryně kultury Werner Kogler. Tolik status na sociální síti slovenského ministerstva kultury. Potíž je jen v tom, že Rakousko má ve funkci ministra kultury muže Wernera Koglera.

Foto: Ministerstvo kultury Slovenské republiky

Martina Šimkovičová s arcivévodou Markusem Salvatorem Habsburgem-Lothringenem

Článek

Ministerstvo nejprve psalo o rakouské ministryni, pak chybu opravilo a omezilo možnost komentování, ale pak pro jistotu smazalo všechny příspěvky od nástupu Šimkovičové do funkce. Na stránkách, na něž oficiálně odkazuje, jsou tak příspěvky z dob minulé vlády.

„Facebooková stránka ministerstva kultury je od listopadu 2023 permanentně ve stavu kybernetického ohrožení. Ministerstvo nemá záruky, že se do obsahu FB stránky nezasahuje zvenčí,“ tvrdí ministerstvo. Stránky pro kontakt s veřejností nepoužívá, protože „disponuje prokazatelnými informacemi, že na facebookovou a instagramovou stránku byly vykonány vstupy třetích subjektů.“

Slovensko povolilo kulturní spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Evropa
Foto: Andreas Stroh/imago stock&people, ČTK, Profimedia.cz

Rakouský ministr kultury Werner Kogler

Další přešlap

Šimkovičová se během své návštěvy Rakouska stala terčem kritiky také kvůli outfitu, který zvolila při neoficiálním setkání s rakouským arcivévodou Markusem Salvatorem Habsburgem-Lothringenem, který je jedním z pravnuků Františka Josefa I. a císařovny Sissi. Expertka na protokol Mária Holubová webu pluska.sk řekla, že legíny a krátký kožíšek se na toto setkání opravdu nehodily. „Paní ministryně se při výběru oblečení nemůže řídit svým osobním stylem, musí se přizpůsobit funkci, kterou vykonává. Její outfit vypadal velmi lacině,“ upozornila Holubová.

Foto: Ministerstvo kultury Slovenské republiky

Martina Šimkovičová s arcivévodou Markusem Salvatorem Habsburgem-Lothringenem. Foto Ministerstvo kultúry SR

Petice za odvolání

Už 140 tisíc Slováků podepsalo petici na odvolání Šimkovičové z funkce. Iniciátoři petice vyčítají ministryni, že si zaměnila výkon veřejné funkce v demokratickém a právním státě s autokratickým výkonem moci.

„Rozhodnutí jsou realizována bez jakékoli veřejné diskuse nebo jednání s odbornou veřejností. Účelové aktivity ministerstva pod vaším vedením jsou nesystematické, destruktivní, netransparentní, vykonávané výlučně z pozice moci, bez odborných kompetencí a sebereflexe. Navíc oficiální komunikační kanály ministerstva se zneužívají k šíření zavádějících, diskriminačních, homofobních a transfobních obsahů, což není jen za hranicí profesionální a lidské etiky, ale potenciálně také zákona,“ uvedli iniciátoři petice.

Slovenská ministryně nechce mísit kultury. Bydlí ale v Rakousku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám