Hlavní obsah

Slovenská ministryně nechce podporovat akce LGBTI+. Zdůvodnila to šetřením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenské ministerstvo kultury vedené nominantkou Slovenské národní strany Martinou Šimkovičovou zahájilo na sociální síti Facebook skandální anketu, zda má podporovat akce LGBTI+, či kulturní dědictví. Zdůvodnila to tím, že chce ušetřit finanční prostředky.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ministryně kultury Martina Šimkovičová (SNS)

Článek

„Je všeobecně známé, že peníze na kulturu jsou dlouhodobě poddimenzované, a proto je potřebné citlivě uvážit, jaké projekty resort podpoří,“ píše ministerstvo na sociální síti.

Před startem ankety Šimkovičová řekla, že ministerstvo bude šetřit například na podpoře akcí lidí jiné než heterosexuální orientace či školení mládeže a aktivistů v tématech LGBTI+.

Tyto akce ironicky označila za umění v uvozovkách s poznámkou, že snad přežijí i bez státních dotací. „Odmítám progresivní normalizaci a má zásadní představa o další činnosti resortu je návrat k normálnosti,“ uvedla Šimkovičová.

Anketu ministerstva kultury už kritizovalo opoziční Progresivní Slovensko (PS).

„Diskuse o rozdělování financí z dotačních mechanismů v rámci resortu se má vést na příslušných odborných fórech, nikoliv homofobními podjatými pseudoanketami na sociálních sítích,“ uvedl předseda PS Michal Šimečka.

Anketa dává účastníkům ankety na výběr, kterou ze dvou možností podporují.

„Obnovu kulturních památek, zachování kulturního dědictví a podporu umělecké obce? Pokud ano, proč? Uveďte konkrétní příklad, co pozitivní z této podpory vyplyne pro společnost, konkrétně děti, mládež, dospělé a seniory“.

„Podporu LGBTI+ akcí, kde se nezletilé děti mají učit, jak se předvádět na sexuální show, duhových pride, kde se polonazí lidé předvádějí na náměstích. Pokud ano, proč? Uveďte konkrétní příklad, co pozitivní z této podpory vyplyne pro společnost, konkrétně děti, mládež, dospělé a seniory.“

Slovenská ministryně nechce mísit kultury. Bydlí ale v Rakousku

Evropa

Slovenská ministryně dál udivuje. Peníze na boj s dezinformacemi dá raději na opravu střechy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám