Hlavní obsah

Slovenská ministryně chce vyměnit vedení veřejnoprávní televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová (nominant Slovenské národní strany) chce vyměnit vedení veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Očekávalo se, že ministryně předloží návrh na změnu ve vedení RTVS na středečním zasedání vlády, ale podle dostupných informací se tak nestalo. Podle zákona ředitele RTVS volí parlament na návrh vlády.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová (SNS)

Článek

Šimkovičová ustoupila od původního záměru vládní koalice rozdělit RTVS na samostatnou televizi a rozhlas z důvodu vysokých finančních nákladů. „Tím, že se nebude měnit RTVS, tak v první řadě musíme vyměnit vedení RTVS,“ uvedla Šimkovičová v diskusi webu pravda.sk. „RTVS nesplňuje to, co by splňovat měla. Měla by to být instituce, která by měla dávat prostor každému,“ dodala Šimkovičová s tím, že pod současným vedením se tak neděje.

Ministryně kultury tvrdí, že dostává množství podnětů od lidí, aby okamžitě řešila situaci v RTVS. Generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj kritiku odmítá a poukazuje na průzkum veřejného mínění, podle kterého diváci považují veřejnoprávní zpravodajství za nejobjektivnější na Slovensku.

Kabinet premiéra Roberta Fica (Směr) zvyšuje tlak na média, členové vlády některým novinářům odmítají odpovídat na otázky a tzv. „nepřátelská média“ nedostávají zakázky na reklamu od státních podniků. Bojkot se týká například nejsledovanější slovenské televize Markíza, Denníku N, listu Sme a webu Aktuality.sk.

Slovenská opozice chce odvolat ministryni kultury Šimkovičovou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám