Hlavní obsah

Slovenka, která močila na korán a vyhrožovala prezidentce, dostala definitivně tři roky vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší soud Slovenské republiky shledal jednatřicetiletou Sheilu Szmerekovou vinnou z extremismu a vyhrožování na internetu a poslal ji na tři roky do vězení, informují o tom slovenská média s odvoláním na mluvčí soudu. Szmereková se zviditelnila močením na korán a vyhrožovala také slovenské prezidentce.

Foto: TV Markíza

Sheila Szmereková

Článek

Žena čelila stíhání za výrobu a rozšiřování extremistického materiálu, podněcování k nenávisti, hanobení národa, rasy a přesvědčení. Tříletý trest dostala už loni, ale odvolala se.

„Nejvyšší soud zrušil rozsudek Specializovaného trestního soudu v celém rozsahu a sám rozhodl, že S. Sz. uložil souhrnný trest odnětí svobody ve výměru tří let,“ uvedla mluvčí Nejvyššího soudu Alexandra Važanová. Rozhodnutí je právoplatné.

Jak informuje na svém webu Rozhlas a televize Slovenska, Szmereková si už půl roku odseděla.

„Beton ti dá druhou“

Žena v roce 2017 zveřejnila na internetu video, kde ukazuje korán, vytrhává z nej stránky, které vzápětí pomočí, polije benzinem a pak zapálí. Slovně přitom vyhrožuje muslimům. Server pluska.sk upozornil, že na záznamu mimo jiné uvádí, že bude všechny muslimy lovit bez ohledu na to, zda jde o muže, ženy, či děti.

V minulosti Szmereková vyhrožovala také prezidentce Zuzaně Čaputové. „Chci, abys věděla, že přišel čas, který se blíží. Zapamatuj si můj ksicht, protože ho určitě potkáš, a až ho potkáš, tak to bude taková sekundovka, že beton ti dá druhou. Já se tvé ochranky nebojím. Jsem připravena na tebe zaútočit,“ vzkázala na videu hlavě státu.

Obhajoba argumentovala mimo jiné psychickými problémy Szmerekové, ale senát Nejvyššího soudu na základě posudků konstatoval, že byla příčetná a věděla, co páchá. Trest si odsedí ve věznici s minimálním stupněm ostrahy.

Pálení Koránu považují muslimové za neodpustitelný hřích. Obhajoba tvrdila, že obžalovaná byla od svého dětství sexuálně zneužívána i lidmi z muslimské komunity a že se stala obětí obchodování s lidmi.

Pálení koránu v Nizozemsku vyvolalo násilnosti. Šéf tamní Pegidy a tři policisté utrpěli zranění

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám