Hlavní obsah

Slováci vybrali na munici pro Ukrajinu už přes dva miliony eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu poslali občané Slovenské republiky přes dva miliony eur (přes 50 milionů korun). Sbírka občanské iniciativy Mír Ukrajině probíhá čtvrtý den a má obrovský ohlas. Slováci ze svého už teď dali na nákup munice víc než Slovinsko a Island ze svého státního rozpočtu.

Foto: FB Mír pro Ukrajinu, Novinky

Sbírka na munici pro Ukrajinu

Článek

Sbírka probíhá na webu municiapreukrajinu.sk a na munici přispělo přes 30 tisíc dárců. Organizátoři nazvali svou akci „Když ne vláda, posíláme my“, protože kabinet premiéra Roberta Fica (Směr) se do českého programu zapojit nehodlá.

Kampaň běží od úterý 16. dubna a probíhá bez časového i finančního limitu.

„Původně jsme si říkali, že pokud za týden vysbíráme 250 tisíc eur (6,3 milionu korun - pozn. redakce), budeme to považovat za úspěch. Už po několika hodinách jsme však věděli, že se děje něco velkého,“ cituje Denník N jednu z koordinátorek kampaně Zuzanu Izsákovou z iniciativy Mír Ukrajině.

Slovákům poděkovali za podporu i ukrajinští vojáci, kteří se na frontě potýkají s nedostatkem munice. „Je to velmi velká podpora naší Ukrajině. Moc vám děkujeme, bratři Slováci. Společně k vítězství,“ uvedl jeden z ukrajinských vojáků.

Přispěla i Čaputová

Sbírku podpořila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která rovněž přispěla.

„Jsem hrdá, že tolika občanům na Slovensku hluboce záleží na osudu našeho souseda a uvědomují si hodnotu solidarity, pomoci a spojenectví. Vědí, kdo je oběť a kdo na ni útočí, komu je potřeba pomáhat a koho je potřeba zastavit,“ uvedla hlava státu.

„Díky této občanské sbírce jsme se zařadili k většině evropských zemí stojících za českou iniciativou na pomoc Ukrajině,“ dodala Čaputová.

Sbírku podporuje také bývalá herečka a diplomatka Magda Vášáryová, která na sociální síti zveřejnila video, v němž přiznala, že díky sbírce je šťastná.

„Ukázalo se, že i když naše vláda ničemu nerozumí, tak na Slovensku je dostatek lidí, kteří vědí, o co jde a kde má Slovensko v této chvíli stát,“ uvedla Vášáryová.

„Společně s Českou republikou a českou reprezentací, která rovněž, ale už před námi pochopila, o co jde. To spojení s Čechy mě potěšilo dvojnásob,“ dodala bývalá herečka a diplomatka.

Sbírku podpořil také téměř stoletý veterán Slovenského národního povstání (SNP) a přeživší holocaustu Otto Šimko.

„Přežil jsem druhou světovou válku. Bojoval jsem v ní. Můžu vám říct, že nemělo smysl vyjednávat s Hitlerem a nemá smysl ani vyjednávat s Putinem,“ zdůraznil Šimko.

„Vzpomeňte si na Chamberlaina. Jeho představa, že nabídnout Hitlerovi Sudety by přinesla mír - ukázalo se, že je to úplná iluze. Dokud neporazíme Putina, bude hrozbou,“ dodal veterán SNP.

Iniciativy Mír pro Ukrajinu a Dárek pro Putina spolupracují s českým ministerstvem obrany. Česká vláda odstartovala celosvětovou iniciativu na nákup potřebné munice pro Ukrajinu a zapojilo se do ní přes dvacet zemí.

Slovenská vláda trvá nadále na tom, že zbraně a munici na Ukrajinu dodávat nebude a sousední zemi, která se přes dva roky brání ruské agresi, bude pomáhat pouze humanitárně.

Slováci za 41 hodin vybrali milion eur na munici pro Ukrajinu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám