Hlavní obsah

Slováci by českým prezidentem zvolili Babiše

– Bratislava

Čtenáři slovenského serveru Pravda by v prvním kole českých prezidentských voleb volili šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který je původem Slovák. Získal by u nich bezmála 58 procent hlasů, a zvítězil by tak už v prvním kole.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš

Článek

Babiše, kterého v pondělí pražský městský soud zprostil obžaloby v dotační kauze Čapí hnízdo, dostal v anketě od čtenářů celkem 1510 hlasů, což tvořilo 57,6 % (k úterním 16:05). Druhý Petr Pavel posbíral 512 hlasů, a tedy 19,5 procenta. Danuše Nerudová by skončila třetí, 407 hlasů by znamenalo 15,5 procenta. Dalších 193 lidí (7,4 procenta) by hlasovalo pro jiného kandidáta.

Čtenáři mohli hlasovat v článku, který se věnuje průzkumu agentury STEM pro televizní stanici Prima. Tento model také v prvním kole favorizuje Andreje Babiše (27,9 procenta), i když s minimálním odstupem od Petra Pavla (26,7 procenta). Třetí by také skončila Danuše Nerudová (24,4 procenta). STEM nicméně připomíná, že čtvrtina voličů stále neví, koho bude volit.

První kolo prezidentských voleb se uskuteční v pátek 13. a sobotu 14. ledna. Pokud v něm nikdo nezíská nadpoloviční většinu, o budoucí hlavě státu se rozhodne o dva týdny později ve 2. kole, kam postoupí dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního.

Babiš se v Paříži sešel s Macronem. Nejde o podporu, zdůrazňuje Elysejský palác

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám