Hlavní obsah

Skotský parlament s odstupem odmítl propuštění atentátníka z Lockerbie

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh

Skotský parlament ve středu odmítl nedávné rozhodnutí skotské vlády, která propustila na svobodu Libyjce Abdala Basata Muhammada Midžrahího odsouzeného za atentát na letadlo zřícené v roce 1988 nad Lockerbie. Informovala o tom agentura AP.

Článek

Poslanci vládní krok odmítli poměrem hlasů 73:50, uvedl server BBC.

Rozhodnutí skotské vlády o propuštění bývalého libyjského agenta odsouzeného na doživotí za podíl na bombovém útoku na letadlo společnosti PanAm nad Lockerbie vyvolalo nevoli. Na postup Edinburghu si stěžovaly i USA, neboť mezi 270 oběťmi útoku bylo 189 Američanů. Britský premiér Gordon Brown dal ve středu na srozuměnou, že si nepřál, aby Midžrahí zemřel ve skotském vězení. Odmítl však, že by se za jeho propuštění aktivně zasazoval.

Světové agentury mezitím oznámily, že se zdravotní stav Midžrahího výrazně zhoršil a v tripoliské nemocnici ho přemístili na jednotku akutní péče. Libyjské úřady uvedly, že je Midžrahí tak slabý, že nemůže ani mluvit. Do země prý už míří skupina zahraničních specialistů, kteří se o něho mají starat.

„Je ve špatném stavu. Poslední kontrola to prokázala. Umírá,“ potvrdil britskému listu The Times Midžrahího bratr Mohammed. Neřekl, odkud specialisté pocházejí a kdo je platí.

Reklama

Související články

Skotsko propustilo atentátníka z Lockerbie

Skotský ministr spravedlnosti Kenny MacAskill oznámil, že souhlasí s propuštěním Libyjce, který byl odsouzen na doživotí za podíl na atentátu na Boeing 747...

Výběr článků

Načítám