Hlavní obsah

Skotská premiérka chce další referendum o nezávislosti

Edinburgh

Skotská ministerská předsedkyně Nicola Sturgeonová chce příští týden požádat parlament o svolení, aby se mohlo konat nové referendum o nezávislosti Skotska. Informují o tom světové agentury. Podle Sturgeonové by se plebiscit mohl uskutečnit na konci roku 2018, případně na začátku roku 2019, až budou jasné podmínky brexitu.

Foto: Nicola Sturgeon, Reuters

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová

Článek

„Příští týden požádám skotský parlament, aby mi povolil dohodnout se s britskou vládou na procesu, který umožní skotskému parlamentu posoudit referendum o nezávislosti (Skotska na Velké Británii),“ řekla v pondělí Sturgeonová ve skotské metropoli Edinburghu.

Skotský parlament by prý měl upřesnit termín nového referenda. Podle Strurgeonové by se měl plebiscit odehrát v době, „kdy už budou známé podmínky brexitu, ale dříve, než bude pozdě si zvolit svůj vlastní směr“.

Konkrétně uvedla období od konce roku 2018 do počátečních měsíců roku 2019.

V předchozím referendu v roce 2014 byla většina Skotů pro setrvání v rámci Velké Británie, to však bylo ještě před hlasováním o brexitu. Už dříve Sturgeonová uvedla, že nové referendum si vyžaduje nová situace, čímž dále vystupňovala nátlak na Londýn.

Mayová si referendum nepřeje

Skotská národní strana premiérky Sturgeonové má v parlamentu většinu, a je tedy pravděpodobné, že poslanci její žádosti vyhoví. Otázkou je, jak se k věci postaví Londýn. Ten žádosti o vypsání referenda může a nemusí vyhovět. Je to ale politicky ožehavé.

Mayová už několikrát zdůraznila, že si referendum ve Skotsku nepřeje. „Dali jsme jasně najevo, že si nemyslíme, že by mělo být druhé referendum. Referendum se konalo v roce 2014. Bylo čestné, přesvědčivé a zákonné a obě strany souhlasily, že ho budou respektovat. Myslíme si, že by ho respektovat měly a že diskuse kolem druhého referenda je odváděním pozornosti,“ řekl minulý týden mluvčí Mayové.

Britská premiérka Theresa Mayová chce zahájit vyjednávání podmínek odchodu Británie z Evropské unie nejpozději koncem tohoto měsíce. Proces má trvat asi dva roky a vyvrcholí uzavřením dohody o další spolupráci mezi britskými ostrovy a EU.

Sturgeonová nedávno žádala vládu v Londýně, aby se Skotsko mohlo zapojit do procesu a uzavřít s EU vlastní dohodu. Argumentovala tím, že v referendu o takzvaném brexitu loni obyvatelé Skotska proti Angličanům hlasovali jasně pro setrvání v Unii. Mayová ale na její požadavky nepřistoupila, podotýká agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám