Hlavní obsah

Skeptický ekolog Lomborg podpořil projekt ochlazení klimatu

Právo, mcm, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guru odpůrců radikálních „zelených“ teorií včetně globálního oteplování, dánský vědec Björn Lomborg, známý svou knihou Skeptický ekolog z roku 2000, minulý týden pozměnil taktiku přístupu k této problematice. Jeho Kodaňské středisko shody (CCC) totiž předložilo plán, jak levně čelit oteplování.

Foto: Profimedia.cz

Björn Lomborg

Článek

„Je to nesmírně důležité. Potřebujeme globální dohodu o klimatu,“ řekl Lomborg listu Financial Times. O podobě této dohody, jež má mimo jiné omezit množství vypouštěných skleníkových plynů, se nyní začíná jednat.

Právě na Lomborga se odvolává český prezident Václav Klaus ve své knize Modrá, nikoliv zelená planeta.

Rozprašovat do vzduchu mořskou vodu

Ještě před dvěma lety Lomborg tvrdil, že klimatická změna je méně důležitá než jiné světové problémy. Podle něj je však chybný nynější přístup, podle nějž se má úsilí zaměřit na omezení emisí v bohatých zemích.

„To je drahá cesta, která nikam nevede,“ tvrdí a propaguje jiný přístup: vyslání flotily automatických lodí na sluneční pohon, které by rozprašovaly do vzduchu mořskou vodu. Ta by totiž dokázala odrazit část slunečního záření zpátky do kosmu, a tak zpomalit proces klimatické změny.

Projekt by podle něj stál jen devět miliard dolarů (náklady na boj s oteplováním se jinak odhadují na 250 miliard dolarů ročně).

Ekologické hnutí Greenpeace jej proto obvinilo, že se pokouší narušit nynější jednání o dohodě proti klimatické změně a dát politikům argumenty pro nečinnost.

Jakl se nebrání válce s přírodou

Prezidentův tajemník Ladislav Jakl k Lomborgovu názorovému posunu v ČRo poznamenal: „Pan Lomborg byl statistik, kterého si kdysi zaplatili Greenpeace, aby jim prokázal jejich nějaké teorie, a on poctivou prací došel k úplně opačnému názoru, takže se ze zeleného aktivisty přeměnil v kritika. Nevím, jestli teď jsme svědky výroku: ‚Odvolávám, co jsem odvolal, a slibuji, co jsem slíbil‘.“

Hlavně to podle Jakla není jediný člověk na světě, který říká – neblbněte, nevyhazujte strašlivé miliardy na boj s větrnými mlýny.

Jakl nedávno na svém blogu napsal: „Každá rána zasažená přírodě je vítězstvím civilizace.“ Na dotaz, zda tedy vyhlásil válku přírodě a jejím ochráncům, odpověděl: „No, klidně. Přece už naši praprapraprapředkové, kdyby nebojovali s přírodou, tak na místě, kde sedíme dneska my dva spolu, by odkudsi z houští vylezl vlk a kousnul by nás do zadku.“ Protože prý naši předkové vlky zastřelili a houští vykáceli, dařilo se jim podstatně lépe.

Reklama

Výběr článků

Načítám