Hlavní obsah

Sousedova pyrotechnika zabila v Nizozemsku při procházce 12letého chlapce

Aktualizováno

Silvestrovské oslavy se staly osudným pro 12letého chlapce v obci Haaksbergen ve východním Nizozemsku. Spolu se svými dvěma kamarády procházel kolem domu jednoho ze sousedů, který právě připravoval domácí ohňostroj, takzvané třeskuté kladivo, píše server deníku ad.nl. Bohužel, nastala exploze a chlapec na místě zemřel. Druhé dítě je těžce zraněné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedno z dětí se podle dostupných informací snažili resuscitovat na místě rodiče, později lékaři záchranky. Veškerá pomoc byla marná, dítě na následky zranění zemřelo. Druhé dítě bylo převezeno ve velmi vážném stavu do nemocnice.

Na místě zasahovaly čtyři sanitky a místním zdravotníkům vypomáhal také vrtulník z Německa.

Silvestr. Každoroční postrach psů

Domácí

Majitele domu policie zadržela. Místo v okruhu několika set metrů bylo okamžitě uzavřeno. V domě by se měl nacházet další výbušný materiál. Na pomoc byli povoláni specialisté na výbušniny a hasiči. Přesnou příčinu neštěstí policie vyšetřuje.

Pro domácí pyrotechniku takzvané třeskuté kladivo je nutné mít zvláštní kovovou instalaci, a to desku a kladivo. Prášek se umístí na desku, obvykle jde o směs síry a chlorečnanu sodného. Kladivo dopadá na směs a následuje exploze.

Nizozemští fanoušci zranili v Praze ženu odpálenou pyrotechnikou

Stalo se

Samotný výbuch většinou není nebezpečný. Směs je však velmi citlivá na vznícení např. jiskrami. Kvůli bezpečnosti se proto často používá hořčíkový prášek. Přesné složení směsi při nehodě v Haaksbergenu se stále vyšetřuje.

Domácí ohňostroje v podobě „kladiva“ jsou oblíbenější s tím, jak roste zákaz zábavní pyrotechniky. Před pěti lety se se ve Vriezenveenu stala podobná nehoda. Tehdy se vážně zranil obchodník se sýry Eduard Kerkdijk, když jeho směs explodovala před tím, než na ni dopadlo kladivo.

Muž šel na krtka s pyrotechnikou, na poklop si stoupl a odpálil

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám