Hlavní obsah

Sexuální zneužívání ve španělské církvi má šetřit zvláštní komise, chce premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělský premiér Pedro Sánchez chce, aby případy sexuálního zneužívání ze strany představitelů katolické církve vyšetřila nezávislá komise. V jejím čele má podle šéfa vlády stát ombudsman Ángel Gabilondo a zasednout v ní mají zástupci obětí, odborníci i církevní představitelé, uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vznik orgánu musí schválit parlament. Španělsko zatím žádné rozsáhlé a nezávislé vyšetření případů sexuálního zneužívání v katolické církvi neuskutečnilo.

O vyšetřování sexuálního zneužívání v církevním prostředí se ve Španělsku mluví už řadu týdnů. Minulý týden vedení dolní komory parlamentu schválilo debatu o ustanovení parlamentní vyšetřovací komise a na případy se chtějí zaměřit i špičky státního zastupitelství.

Kněz na Slovensku měl zneužívat dívku a pak ji hned poslat ke zpovědi

Zahraniční

Podle premiéra by se však vyšetřování měla ujmout nezávislá komise bez politiků. Tento návrh ve sněmovně přednesou Sánchezovi socialisté. „Naším cílem je najít s ostatními kluby co nejrychleji shodu,” uvedl mluvčí socialistického klubu Héctor Gómez. Vyšetření případů žádají levicové strany. Spojenci socialistů, aliance Unidas Podemos, se vyjádřili k návrhu vstřícně, uvedl deník El País. Konzervativní Lidová strana a krajně pravicové uskupení Vox dosud ustavení orgánu odmítaly.

Bývalá místopředsedkyně vlády a vlivná poslankyně Carmen Calvová vyzvala církev, aby s budoucí komisí spolupracovala. Socialisté ale nepočítají s tím, že by si komise mohla spolupráci ze strany církevních hodnostářů vynutit. Calvová poukázala na to, že v jiných zemích, například ve Francii a Portugalsku, iniciativa k ustavení podobné komise vyšla přímo od biskupů.

Bývalý papež Benedikt XVI. pochybil v případech zneužití, tvrdí po šetření advokáti

Evropa

Předseda španělské biskupské konference Juan José Omella ale v polovině ledna tuto možnost vyloučil. Uvedl, že jednotlivé diecéze vytvoří vlastní komise, na které se lidé, kteří zažili sexuální obtěžování či zneužívání v katolické církvi, budou moci obrátit.

Komise odborníků by měla objasnit fenomén, o jehož rozsahu dosud panují jen dohady. V prosinci deník El País zveřejnil výsledky své tříleté práce, během které zaznamenal stovky případů sexuálního obtěžování a zneužívání v katolické církvi od roku 1943 do roku 2018. Podle deníku se činů dopustilo 251 kněží a dalších představitelů církve. Obětí bylo podle něj přes 1200.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám