Hlavní obsah

Severokorejská univerzita se chlubí spoluprací s Univerzitou Karlovou. Ta o ničem neví

Pchjongjang
Aktualizováno

Kim Ir-senova univerzita v Pchjongjangu se na svých webových stránkách chlubí údajnou spolupráci s řadou západních univerzit. Na seznamu je i jedna česká: Univerzita Karlova. Ta však jakoukoli spolupráci vyloučila a požádala Severokorejce, aby ji ze seznamu odstranili. Sankce schválené OSN vědeckou spolupráci se severokorejskou diktaturou zakazují.

Foto: Profimedia.cz

Univerzita Kim-Ir sena v Severní Koreji

Článek

Na podezřelý seznam upozornily Univerzitu Karlovu (UK) bezpečnostní služby českého ministerstva zahraničí.

Mluvčí pražské univerzity Václav Hájek Novinkám řekl, že o údajné spolupráci s Kim Ir-senovou univerzitou nic netuší. Univerzita Karlova podle jeho slov Severokorejce požádala, aby ji ze seznamu odstranili. Kim Ir-senova škola doposud nereagovala, a to ani na výzvy univerzity, ani Černínského paláce.

„Na onu univerzitu šlo ze strany UK několik mailů, aby nás odebrali z onoho seznamu, a stejně tak o to žádalo oficiálně i ministerstvo zahraničních věcí. Pokud se tak dosud nestalo, je to nešťastné, nicméně za nás s tím nic více neuděláme, což nám potvrdilo i MZV. UK tedy zvolila správný postup,” řekl Hájek.

Na seznamu je celá řada západních univerzit. Údajně se má jednat o ty instituce, které v „minulosti spolupracovaly, či spolupracují” s elitní severokorejskou Kim Ir-senovou univerzitou.

Foto: ryongnamsan.edu.kp

Seznam údajných partnerských univerzit

U Univerzity Karlovy je v závorce uvedeno „tehdejší Československo”. Stejná informace je uvedena i u bratislavské Komenského univerzity. Není však jasné, jestli k reálné spolupráci za minulého režimu vůbec došlo, nebo jestli se jedná o výmysl.

„České ministerstvo zahraničí celou situaci monitoruje a aktivně se snaží proces napravit,” cituje zástupce české diplomacie německá veřejnoprávní Deutsche Welle, která o kauze informovala.

„Informace ohledně bilaterální dohody s Komenského univerzitou v Bratislavě zveřejněné na stránkách Univerzity Kim Ir-Sena jsou NEPRAVDIVÉ,” reagovala slovenská univerzita v dopise Organizaci spojených národů (OSN).

Využití k propagandě

Kontakty v zahraničí jsou v komunistické Korejské lidově demokratické republice (KLDR) omezeny na minimum.

Je to součást strategie, která má udržet lidi na jejich straně a ukázat sílu. Propaguje to nebo předstírá určitou otevřenost světu.
Katharina Landgrafová, členka Bundestagu

Bezpečnostní rada OSN v roce 2016 schválila sankce, které vědeckou spolupráci s institucemi zřizovanými KLDR striktně omezují. Důvodem je obava, že by mohlo dojít k přenosu citlivých informací, například v souvislosti s vývojem zbraní hromadného ničení.

Trumpův i Obamův přístup odmítl. Biden představil svou politiku vůči KLDR

Svět

Mezi údajnými partnerskými univerzitami jsou také dvě z Německa, které se od zařazení na seznam již rovněž distancovaly. Nejpravděpodobnějším vysvětlením se tak zdá být, že byly západní univerzity bez svého vědomí zataženy do severokorejské propagandy.

„Je to součást strategie, která má udržet lidi na jejich straně a ukázat sílu. Propaguje to nebo předstírá určitou otevřenost světu,” popisuje členka Bundestagu Katharina Landgrafová, která Severní Koreu navštívila dvakrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám