Hlavní obsah

Severoirská strana DUP odmítá dohodu o brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) ve čtvrtek ráno odmítla upravený návrh dohody o brexitu, který vyjednala vláda Borise Johnsona. Uvedl to list The Financial Times. Padla tím naděje, že by se na čtvrtečním summitu EU schválila upravená podoba dohody a Velká Británie odešla 31. října z Unie s dohodou. Požadavky DUP blokují i jakoukoli další dohodu.

Foto: Reuters

Předsedkyně severoirské strany DUP Arlene Fosterová

Článek

Předsedkyně DUP Arlene Fosterová a její zástupce Nigel Dodds uvedli v prohlášení, že „věci tak, jak stojí ve smlouvě, bychom nemohli podpořit, vzhledem k tomu, co bylo naznačeno ohledně celních otázek“. Dohoda počítala s tím, že by se celní kontroly konaly až v irském moři oddělujícím Irský ostrov od zbytku Velké Británie a v Severním Irsku by de facto panovaly jiné celní zákony. Dalším problémem jsou nejasnosti ohledně DPH.

Máme dohodu o brexitu, oznámili Johnson a Juncker

Evropa

DUP dala také najevo, že jakoukoli novou dohodu nebo smlouvu musí s velkou podporou schválit Stormont, což je severoirský parlament. Důvodem je Velkopáteční dohoda z roku 1998, která ukončila třicetiletý konflikt v Severním Irsku, jehož součástí byly i atentáty v Londýně. Tato dohoda praví, že veškerá důležitá a citlivá témata musejí schválit jak unionisté, tak republikánští nacionalisté.

Případné veto ze strany Stormontu, který by schvaloval i všechny smlouvy s EU ještě čtyři roky po ukončení přechodného období v roce 2020, je nepřijatelné pro Irsko, a tudíž s ním nebude souhlasit ani EU.

DUP ale uvedla, že bude dál jednat: „Budeme pokračovat v jednání s vládou, abychom se pokusili dostat citlivou dohodu, která bude vhodná pro Severní Irsko a bude chránit ekonomické a ústavní zájmy Spojeného království.”

Ve středu dohoda o brexitu nebude, tvrdí zdroj z britské vlády

Evropa

Postoj DUP ohrozil plán britského premiéra Borise Johnsona na odchod z EU s dohodou k 31. říjnu. Zbývá ještě šance, že by EU mohla schválit upravenou dohodu na mimořádném summitu EU příští týden, ale není jasné, zda se uskuteční.

Je tu ještě jeden problém. Pokud nebude dohoda hotová do pátku, podle Bennova zákona blokujícího odchod Velké Británie z EU na konci října bez dohody musí vláda premiéra Borise Johnsona požádat o odklad odchodu. Vláda už dala najevo, že dostojí liteře zákona a udělá to.

Pokud se do soboty nedosáhne dohody o brexitu, Johnson požádá o odklad

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám