Hlavní obsah

Máme dohodu o brexitu, oznámili Johnson a Juncker

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Brusel
Aktualizováno

Britský premiér Boris Johnson a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ve čtvrtek na Twitteru oznámili dosažení nové dohody o odchodu Velké Británie z EU. Severoirští unionisté ze strany DUP na to okamžitě zareagovali sdělením, že jejich postoj k dohodě se nemění, odmítají ji.

Foto: Yves Herman, Reuters

Britský premiér Boris Johnson a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (vpravo).

Článek

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker potvrdil dosažení dohody na Twitteru: „Když je vůle, je dohoda. A my jednu máme! Je to spravedlivá a vyvážená dohoda pro EU i Spojené království.“

Podle vyjednavače pro EU Michela Barniera se EU vzdala britské pojistky, tedy požadavku, aby mezi Irskem, které je součástí EU, a Severním Irskem nebyla pevná hranice. Podle Barniera bude Severní Irsko součástí britského celního prostoru. Současně ale bude vstupním bodem na evropský trh a na území také bude platit evropský systém DPH.

Unie kývla na dohodu, irská pojistka padla

Evropa

Juncker dodal, že doporučí Evropské komisi, aby dohodu podpořila. V prohlášení k dohodě zdůraznil: „Jednání se zaměřila na otázky Irska a Severního Irska a hledání vzájemně uspokojivého řešení, které se zaměřovalo na specifické okolnosti irského ostrova.“

Také Boris Johnson oznámil, že se podařilo dosáhnout „velké nové dohody s EU“.

A i on dal najevo, že by ji měli poslanci schválit: „Teď v sobotu by ji měl schválit parlament, aby se britská vláda mohla věnovat dalším prioritám, jako jsou životní náklady, NHS (Národní zdravotní služba), násilné zločiny a životní prostředí.“

Schválení smlouvy v britském parlamentu bude ale obtížné. Britský premiér sice přesvědčil mnohé zastánce tvrdého brexitu, aby upravenou dohodu přijali, ale proti je malá severoirská Demokratická unionistická strana, která ji ve čtvrtek ráno v prohlášení odmítla.

Po oznámení, že se podařilo dosáhnout nové dohody mezi EU a Velkou Británií, DUP okamžitě uvedla, že svůj postoj nemění. Vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier přitom řekl, že Severní Irsko zůstane v britském celním prostoru, a zdůraznil, že v zájmu dosažení dohody o odchodu Británie z EU se Unie vzdala irské pojistky. Podle Barniera je nutné zajistit mechanismus, který zajistí soudržnost sazeb DPH, které se mezi Irskem a Británií liší. A právě to vadí DUP.

Dohoda zřejmě nezahrnuje ani možnost, aby mohl severoirský parlament vetovat smlouvy mezi EU a Velkou Británií, uvedl listu The Times.

Navzdory odmítnutí ze strany DUP existuje podle experta Jamese Forsytha z časopisu Spectator šance na přijetí dohody v britském parlamentu: „Jedno by mohlo umožnit dohodě projít navzdory odporu DUP – pokud by EU řekla, že se vybírá mezi novou dohodou a žádnou dohodou.“

Severoirská strana DUP odmítá dohodu o brexitu

Evropa

Proti dohodě je i šéf labouristů

Proti dohodě je také předseda opoziční labouristické strany Jeremy Corbyn. Podle něj premiér Boris Johnson vyjednal ještě horší dohodu o odchodu Británie z Evropské unie než jeho předchůdkyně v čele vlády Theresa Mayová. Podle Corbyna dohoda vyjednaná Johnsonem „zemi nespojí a je třeba ji odmítnout“.

„Nejlepší způsob, jak brexit vyřešit, je dát lidem konečné slovo v referendu,“ uvedl Corbyn.

Reklama

Výběr článků

Načítám