Hlavní obsah

Sever Francie zasypává sníh, na jihu jsou povodně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Doslova ďábelské počasí zažívá v těchto dnech Francie. Zatímco sever země galského kohouta se potýká s přívaly sněhu, jihozápad Francie bojuje s povodněmi způsobenými přívalovými dešti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jihozápad Francie postihly povodněVideo: Reuters

 
Článek

V Bretani by mělo během úterý napadnout až 15 centimetrů sněhu, nejvíce v tomto tisíciletí. Z bezpečnostních důvodů tam nevyjedou školní autobusy, píše list Le Monde.

Kvůli silnému sněžení prefektura v pobřežní části Bretaně omezila vjezd na hlavní tahy pro nákladní vozy nad 7,5 tuny, na části silnic snížila maximální rychlost o 20 kilometrů v hodině a zakázala předjíždění. Největší nápor na dopravu se čeká v pozdním odpoledni, kdy se budou lidé vracet z práce tak, aby stihli noční zákaz vycházení, který platí od 18 hodin, píše stanice France bleu.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Řeka Charente vystoupala k historickému maximu.

Výstraha před studeným počasím platí i v Paříži, kde by mělo začít sněžit v úterý večer. Podle předpovědi Météo France bude sněžení pokračovat i ve středu a postupně se bude přesouvat na východ země. Pocitová teplota v severní Francii je mezi minus deseti a minus 15 stupni Celsia, fouká velmi silný vítr. Podobné počasí sever Francie nezažil nejméně posledních deset let.

Jihozápad Francie postihly povodně, k nejhůře zasaženým městům patří Saintes severně od Bordeaux, kde řeka Charente vystoupala na 6,2 metru, což je téměř historicky nejvyšší úroveň. V ulicích města bylo vody po kolena, město nechalo postavit chodníčky z trámů položených na cihlách, aby lidem umožnilo pohybovat se mezi domy.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Město Saintes nechalo postavit provizorní chodníčky z trámů položených na cihly, aby usnadnilo lidem chůzi po městě.

Hasiči evakuovali 400 lidí, podle jejich odhadů dalších 800 lidí odešlo ze zaplavených domů samo. Povodně zasáhly i město Cognac, kde se vyrábí slavný nápoj, který po městu dostal své jméno – koňak. Výstraha před povodněmi platí i nadále v několika francouzských regionech.

S neobvykle chladným počasím a silným sněžením se potýká i Británie. Noc na úterý byla zatím nejchladnější za letošní zimu, když teploty ve Skotsku klesly k minus 15 stupňům Celsia, oznámila meteorologická služba. Ve skotském hrabství Aberdeenshire napadlo v pondělí kolem 30 centimetrů sněhu a intenzivní sněhové srážky pocítili i obyvatelé na východě Anglie. Na některých místech zejména ve Skotsku byly problémy v dopravě a kvůli sněhu dnes zůstanou zavřené školy i očkovací střediska v postižených oblastech, uvedl server BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám