Hlavní obsah

Sesuvy půdy, města odříznutá od světa, přerušená doprava. V Bavorsku a Rakousku řádily lijáky

Aktualizováno

Předpověď meteorologů se naplnila. Přívalové deště, které zasáhly jihovýchod Německa a Rakousko, způsobily záplavy. Nejhorší situace je v Saském Švýcarsku, kde spadlo přes 100 litrů srážek na metr čtvereční. V Bavorsku patří k nejpostiženějším oblastem město Bertechsgaden a jeho okolí- Bischofswiesen, Schönau am Königssee, Marktschellenberg a Ramsau. V Rakousku je to například město Hallein a místa v okolí Alp, píše server týdeníku Focus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Povodně v Berchtesgadenu poničily silniceVideo: Reuters

 
Článek

V Saském Švýcarsku podle listu Sächsische Zeitung místy spadlo i více než sto litrů vody na metr čtvereční. Obzvlášť postižené jsou obce Neustadt, Sebnitz, Bad Schandau, Reinhardtsdorf-Schöna a Gohrisch u hranic s Českem.

V Bavorsku vydatné lijáky postihly především město Berchtesgaden a jeho okolí. Místní hasiči hlásí zaplavené ulice a sklepy. Několik domů museli evakuovat kvůli sesuvům svahů. Hladina řeky Ache u Bertechsgadenu vystoupala na 3,72 metru a překonala tak výši hladiny z roku 2013, tehdy dosáhla „jen“ 3,12 metru. První informace hovoří o tom, že si přírodní katastrofa vyžádala dva lidské životy.

Jen několik kilometrů od Berchtesgadenu, na rakouské straně hranice, zaplavila voda historické centrum města Hallein, které leží jižně od Salcburku. „Situace je velmi napjatá až dramatická,“ uvedl policejní mluvčí. Lidé byli vyzývání, aby zůstali ve svých domech, nechodili do sklepů a podzemních garáží. Ve vesnici Dürrnberg u města Hallein se začal bortit svah.

Tento týden postihly silné bouře a následné záplavy západ Německa, jihovýchod Belgie a jih Nizozemska. Vyžádaly si nejméně 170 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám