Hlavní obsah

Separatisté útočí na doněcké letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck
Aktualizováno

Ukrajinští vojáci během posledních 24 hodin odrazili dva útoky separatistů, kteří se pokoušejí plně ovládnout doněcké letiště. Od pátečního rána také ostřelují pozice ukrajinských sil u Debalceva. Uvedla to Ukrajinska pravda s odvoláním na ředitele Centra pro vojenskopolitická studia Dmytra Tymčuka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hustý dým nad doněckým letištěmVideo: Reuters

 
Článek

Podle Tymčuka separatisté podnikli za poslední den 40 útoků na pozice ukrajinských sil.  Opakované útoky podnikli separatisté u obcí Ščastja, Nikišyno, Novomichajlivka a Smeloe. Dva podnikli na letiště, byli odraženi a údajně utrpěli ztráty.

Tymčuk oznámil, že prapor separatistů Oplot ztratil 40 procent svých mužů, někteří padli, další byli zraněni. Dodal, že se podařilo zničit i část jeho obrněné techniky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Záběry z nočního raketometného útoku separatistů na doněcké letiště zveřejnila povstalecká agentura Novorossija.

Mluvčí ukrajinského štábu protiteroristické operace ATO Vladislav Selezňov  novinářům řekl, že v areálu letiště armáda provedla rotaci bojových oddílů a posílila obranu klíčových zón: "Letiště je nadále pod kontrolou armádních jednotek. Ranveje, terminály a další objekty odolávají útokům, které jsou lokálního charakteru."

Armáda najímá zahraniční žoldnéře, tvrdí povstalci

Podle povstaleckých vůdců odolává letiště jen díky podpoře zahraničních žoldnéřů. Šéf tajné policie samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) Leonid Baranov povstalecké agentuře Novorossija řekl, že cizinců je mezi obránci doněckého letiště "ohromné množství".

Do zajetí prý v minulých dnech padli ozbrojenci z Polska, mnoho bojovníků podle Baranova přišlo na pomoc ukrajinské armádě i z USA. "Jsou to profesionálové, nejen Američané, mluví se tam mnoha jazyky. Je to potvrzená informace, s jistotou lze říct, že jsou tam žoldnéři, kteří se odmítají vzdát," prohlásil Baranov.

Vláda samozvané Doněcké lidové republiky uvedla, že dělostřelecké útoky na pozice separatistů jsou systematické. Způsobují další škody na rozvodné síti a brání opravám dříve poškozených elektrických vedení v Doněcku.

Premiér DNR Alexandr Zacharčenko v rozhovoru pro páteční vydání ruského listu Vzgljad uvedl, že bitva o doněcké letiště zablokovala jakýkoli další pokrok, který byl založen v takzvaných minských dohodách.

Reklama

Výběr článků

Načítám