Hlavní obsah

Separatisté požadují po Ukrajině propuštění 800 spolubojovníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck

Separatisté v Doněcké oblasti budou v rámci výměny zajatců žádat osvobození víc než 800 zadržených či zajatých povstalců. Novinářům v Doněcku to v sobotu řekl zástupce samozvané Doněcké lidové republiky na jednáních s Kyjevem Denis Pušilin. Schůzka v Minsku se však odložila na neurčito, i když by podle něj měla proběhnout do konce roku.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Zajatí ukrajinští vojáci uklízejí ulice v Snižném.

Článek

Podle ruských i ukrajinských médií dosáhli představitelé ukrajinské armády a povstalci předběžné dohody o výměně zajatců, zatím ale není jasné, kolika lidí by se měla týkat. Ukrajinský zpravodajský server Cenzor počátkem týdne s odvoláním na bezpečnostní zdroje uvedl, že jako rukojmí či válečné zajatce separatisté zadržují 684 Ukrajinců. [celá zpráva]

Pušilin prohlásil, že separatisté preferují výměnu podle pravidla „všichni za všechny”. Týkat by se měla i 220 separatistů vyšetřovaných ukrajinskou justicí, ale také i 120 vzbouřenců pravomocně odsouzených. Jejich propuštění ale podle Kyjeva bude obtížné zajistit.

Výměna zajatců má být součástí širší dohody o zastavení palby, kterou by obě bojující strany měly uzavřít na připravovaném jednání v běloruském Minsku. Schůzka byla v tomto týdnu dvakrát odložena a dohoda o novém datu prý zatím neexistuje.

Pušilin prohlásil, že minské jednání by se rozhodně mělo uskutečnit do konce roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám