Hlavní obsah

Senioři jsou náchylnější k reinfekci, zjistila studie

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk
Kodaň/Londýn

Většina lidí, kteří se nakazí covidem-19, je na nějakou dobu chráněna před opakovanou nákazou koronavirem, výjimkou jsou ovšem senioři nad 65 let. Uvedla to dánská studie zveřejněná v lékařském časopisu Lancet. Ze starších lidí podle materiálu není chráněna ani polovina. Idea promořování populace nemůže při ochraně seniorů fungovat, uvedli v komentáři recenzenti.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Mezi prvními očkovanými v Dánsku byli i senioři ve městě Svendborg na ostrově Fyn.

Článek

Ze studie provedené v roce 2020 v Dánsku plyne, že lidé mladší 65 let jsou chráněni před opakovanou nákazou z 80 procent. U lidí nad 65 je to ale jen 47 procent.

Výzkum prováděl dánský Státní institut pro séra a Kodaňská univerzita spolu Evropským střediskem pro kontrolu a prevenci nemocí ve Švédku.

Autoři výzkumu zároveň zdůraznili, že nenašli žádné důkazy, že by ochrana po půl roce od prodělání nemoci covid-19 nějak klesala.

Reinfekce? U mladších vzácnost, u starších riziko

„Naše studie potvrzuje to, co jiné naznačovaly. Opakovaná nákaza covidem je vzácná u mladších zdravých lidi, ale u straších je velké riziko, že jej chytí znovu,“ uvedl jeden z autorů Steen Ethelberg z dánského institutu pro séra.

Koronavirem se znova nakazilo nejméně 158 lidí

Domácí

„Protože u starších lidí je pravděpodobnější, že u nich nastanou symptomy vážného průběhu a bohužel i smrt, naše zjištění ukazují, jak důležité je zavádět opatření na ochranu straších při pandemii,“ prohlásil Ethelberg.

„Výsledky ukazují, jak důležité je, aby lidé dodržovali zavedená opatření, která je i ostatní udrží v bezpečí, a to i v případě, že už prodělali covid-19,“ dodal ještě.

Promořování nebude fungovat 

„Analýza naznačuje, že lidé, kteří se nakazili virem, by měli být i tak očkováni, když se na přirozenou ochranu - zejména u straších - nelze spoléhat,“ uvedl k tomu komentář Lancetu.

Promořování v Česku jede na plné obrátky. Jsme ve světové špičce

Domácí

„Všechna tato data potvrzují, pokud jsme to vůbec ještě potřebovali, že u SARS-CoV-2 se nemusí naplnit naděje na vytvoření kolektivní imunity prostřednictvím vzájemného přirozeného nakažení a že trvalým řešením je globální očkovací program s vysoce účinnými vakcínami,“ dodali recenzenti Rosemary Byotonová a Dainel Altman londýnské Imperial College.

Studie vycházela z analýzy dat získaných v rámci dánské národní testovací strategie, během níž bylo v roce 2020 testováno 69 procent obyvatel, tedy asi čtyři miliony lidí. PCR testy zdarma jsou jedním ze sloupů boje s covidem v zemi.

Studie byla prováděna kvůli tomu, aby se zjistilo, jak velké je riziko opakované nákazy. Nezahrnuje hrozbu nákazou jinou variantou viru a nelze ji proto použít pro tyto případy. Na posouzení rizika nákazy jinou mutací po prodělání původní varianty bude podle autorů potřeba další studie. Tyto mutace se přitom už značně rozšířily a britská je nakažlivější.

Reklama

Výběr článků

Načítám