Hlavní obsah

Česko má přijmout tři tisíce migrantů

– Brusel • Aktualizováno

Evropská komise bude po Česku chtít, aby ze 120 tisíc uprchlíků přijalo na základě kvót 2978 lidí. Slovensko má podle ní přijmout 1502 migrantů, uvádí na svých stránkách nizozemský list de Volkskrant. Údaje potvrdil agentuře Reuters zdroj z komise. Její šéf má plán přerozdělení uprchlíků oficiálně zveřejnit ve středu.

Foto: MTI

Maďarští policisté zasahují na nádraží Köbánya-Kispest.

Článek

Nejvíce uprchlíků má přijmout Německo – celkem 31 443. Francie jich má přijmout 24 031 a Španělsko 14 931, Polsko pak 9287, 4469 je určených pro Švédsko. Země Visegrádu, tedy ČR, SR, Polsko a Maďarsko, přitom povinné kvóty odmítají stejně jako Španělsko.

Nová čísla se snaží zohlednit nejen ekonomickou situaci koncové země, ale také to, o které země mají migranti nejmenší zájem. Proto jsou nízké počty v řádu stovek pro Pobaltské země, ale Rumunsko jich má přijmout 4646.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výběr z přerozdělení migrantů podle EK

Kvóty se netýkají Itálie, Maďarska a Řecka, které čelí náporu uprchlíků, když je jich 54 tisíc v Maďarsku a přes 50 tisíc v Řecku a 154 600 v Itálii.

Čeští i slovenští představitelé možnost povinných kvót pro přerozdělování imigrantů v rámci Evropské unie dlouhodobě odmítají, stejný postoj mají i některé další unijní země.

Komise navrhovala přerozdělení uprchlíků už letos na jaře. Tehdy šlo o 40 000 běženců, z nichž 1 328 měla převzít ČR. Evropský summit však kvóty odmítl. Podle některých zdrojů komise znovu navrhne přerozdělit i těchto 40 000 lidí, takže by ČR v úhrnu měla přijmout zhruba 4 300 uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám