Hlavní obsah

Šéf slovenské diplomacie Lajčák podá demisi

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák se rozhodl podat demisi. Ve čtvrtek večer to potvrdil mluvčí resortu Boris Gandel. Detaily demise zveřejní Lajčák až po setkání s premiérem Petrem Pellegrinim a prezidentem Andrejem Kiskou. Demisi se rozhodl podat jen několik hodin poté, co slovenský parlament odmítl migrační pakt OSN.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničních věcí Slovenské republiky Miroslav Lajčák

Článek

Lajčák se na přípravě migračního paktu podílel během svého ročního působení ve funkci předsedy Valného shromáždění OSN, ve které skončil letos v září.

„Pokud si Slovensko zvolí cestu xenofobie a netolerance, musí si najít jiného ministra zahraničí,“ varoval již předem Lajčák, kterého do funkce nominovala nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie. Nebyl však jejím členem.

Předseda Směru Robert Fico ještě ve čtvrtek odpoledne řekl, že chce Lajčáka udržet ve funkci. V zákulisí se objevily informace, že na postu šéfa diplomacie by mohl nahradit Lajčáka právě Fico, který musel letos odstoupit z funkce premiéra po masových protestech po únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Tuto možnost Fico zatím odmítl.

Směr ještě nedávno uvažoval o kandidatuře Lajčáka na prezidenta. Lajčák to odmítal, ale podle průzkumů veřejného mínění by prezidentské volby vyhrál se značným náskokem. Současný prezident Andrej Kiska už nebude kandidovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám