Hlavní obsah

Šéf labouristů Corbyn se setkával s příslušníkem československé StB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Předseda britské Labouristické strany Jeremy Corbyn se v 80. letech nejméně třikrát setkal s příslušníkem československé Státní bezpečnosti (StB). S odkazem na svazky tajné policie, které údajně obdržel z archivu v Praze, o tom informoval bulvární list The Sun.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Jeremy Corbyn

Článek

Mluvčí labouristů potvrdil, že se Corbyn scházel s československým diplomatem, zároveň ale popřel, že by nynější lídr britské opozice tehdy věděl, že se jedná o agenta StB. Že Corbyn patrně neměl tušení, že se stýká s rozvědčíkem, řekla po prostudování svazků také ředitelka českého Archivu bezpečnostních složek Světlana Ptáčníková.

Podle The Sun, který článek s titulkem „Corbyn a špión komoušů” zveřejnil na titulní stránce svého tištěného vydání, se tehdejší labouristický poslanec Corbyn setkal ve druhé polovině 80. let s agentem československé tajné služby nejméně třikrát. Ke dvěma schůzkám údajně došlo přímo v britském parlamentu.

Svazek StB britského politika popisuje jako muže s negativním vztahem "ke Spojeným státům i současné politice konzervativní vlády", kterou v té době vedla Margaret Thatcherová. Jeho postoj k východnímu bloku byl podle listu označován za „pozitivní” a hovoří se také o jeho údajné podpoře „sovětské mírové iniciativy”, píše The Sun.

Nevěděl, s kým mluví

Mluvčí Labouristické strany na dotaz britského listu potvrdil, že Corbyn se v 80. letech setkal s československým diplomatem, aniž však prý tušil, že hovoří s agentem StB. „Tvrzení, že byl (Corbyn) agentem či informátorem jakékoli tajné služby, je zcela nepravdivé a jde o směšnou pomluvu," prohlásil mluvčí. Podle něj se nynější předseda labouristů stejně jako ostatní tehdejší poslanci běžně setkával se zahraničními diplomaty.

Archiváři našli indicie naznačující, že si StB dávala pozor na to, aby Corbyn neodhalil, s kým se schází

Mluvčí nejsilnější opoziční strany rovněž odmítl, že by Corbyn údajnému diplomatovi z Československa nebo jakémukoli jinému pracovníkovi cizí ambasády „poskytl jakékoli důvěrné informace”. Podle The Sun varoval Corbyn československého rozvědčíka před zvýšením bezpečnostních opatření v souvislosti s vyšetřováním východoněmeckého agenta.

Podle ředitelky českého Archivu bezpečnostních složek, který má materiály ke Corbynovi k dispozici, se politik s rozvědčíkem vedeným pod jménem Jan Dymič sice sešel, považoval ho ale za diplomata. Z dokumentů nijak „nevyplývá, že by věděl, že se stýká s rozvědčíkem”. „Pan Corbyn nebyl vedený jako spolupracovník a ani to z materiálů nijak nevyplývá,” dodala Světlana Ptáčníková.

Rozvědčík si dával pozor

Archiváři podle ní našli naopak indicie naznačující, že si StB dávala pozor na to, aby Corbyn neodhalil, s kým se schází. Jméno Jan Dymič je falešné, ve skutečnosti se rozvědčík jmenoval jinak. Podle Ptáčníkové byl tajemníkem velvyslanectví a s Corbynem se setkával patrně z této funkce. V roce 1989 byl z Británie vypovězen.

Přehled pracovníků československé rozvědky na webu slovenského Ústavu pro studium totalitních režimů uvádí pod jménem Dymič Jána Sarkocyho. Byl zařazen jako třetí tajemník federálního ministerstva zahraničních věcí; do Londýna podle přehledu nastoupil v květnu 1986 a skončil v červnu 1989.

V roce 1995 věnovala Sarkocymu pozornost slovenská média, neboť tvrdil, že by mohl poskytnout informace o tehdejším slovenském prezidentovi Michalu Kováčovi - měly se týkat jeho pobytu v Londýně v letech 1967 až 1969, kdy tam Kováč pracoval jako náměstek Živnostenské banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám