Hlavní obsah

Seehofer chce kvůli Afgháncům přísnější kontroly hranic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Přísnější kontroly na hranicích nevylučuje německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU). Chce jimi zabránit „nekontrolovanému přílivu migrantů“ z Afghánistánu a opakování situace z roku 2015, kdy SRN zažila masivní migrační vlnu. Ministr chce na hranicích více policistů, píše server deníku Bild.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr vnitra Horst Seehofer

Článek

„Pokud to bude nutné, zpřísníme kontrolní opatření na našich hranicích,“ oznámil Seehofer v rozhovoru pro Bild am Sonntag. Přiznal, že bezpečnostní složky zjistily, že v rámci evakuačních letů se do Německa nelegálně dostalo sedm Afghánců.

„Tři měli falešné dokumenty a čtyři z nich už byli jednou z Německa vyhoštěni jako zločinci. A byly to závažné trestné činy, kvůli nimž byli vyhoštěni,“ řekl Seehofer.

A kde máme vybavení, zlobí se policejní odbory

Ministrovy plány ale ostře kritizuje šéf vlivných policejních odborů GdP Andreas Rosskopf. Podle jeho slov nemá policie vybavení na to, aby se kontroly na hranicích zpřísnily.

Německo potřebuje 400 tisíc přistěhovalců ročně, tvrdí šéf úřadu práce

Evropa

„Policie na hranicích potřebuje zásadní přestavbu infrastruktury! Má zastaralé vybavení a administrativní předpisy brání dalšímu rozvoji,“ tvrdí Rosskopf.

Připomíná, že šest let odmítá ministerstvo vybavit policii na hranicích pořádným vybavením, jako jsou drony, moderní maskované zásahové vozy, technika pro kontrolu dokladů v terénu či úplný základ, jako jsou mobilní strážnice.

„Roky chybí vhodná ochrana před povětrnostními vlivy, jako jsou vyhřívané a klimatizované stany nebo kontejnery. Některá policejní auta nemají ani napevno nainstalované navigační zařízení. A úplným základem je, aby policisté dostali na zimu pořádné boty a na léto trička,“ pokračuje ve výtkách.

V Afghánistánu postřelili Němce, Berlín vyšle do Kábulu dva vrtulníky

Svět

Zpřísnění hraničních kontrol, které jsou nyní jen namátkové, nelze podle Rosskopfa tak snadno provést. „V současné době nedokážeme ani na železnici, ani na silnicích zajistit, že již jednou vyhoštěné Afghánce nebo občany jiných států, kteří se prokážou falešnými doklady, spolehlivě odhalíme,“ řekl.

Chce, aby ministr Seehofer upřesnil, jak by zpřísněná opatření fungovala. „Nemůžeme na hranicích s Polskem nebo Českem natáhnout žiletkový drát, abychom Afgháncům zabránili v neoprávněném vstupu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám