Hlavní obsah

Schwarzenberg: ratifikace Lisabonské smlouvy by měla pokračovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUCEMBURK

Stejně jako mnoho jiných evropských představitelů, také český ministr zahraničí Karel Schwarzebnerg je pro pokračování ratifikačního procesu Lisabonské smlouvy. Reformní dokument EU ve čtvrtek odmítli Irové v referendu. Plánované unijní agendě hrozí zpoždění, protože dokument neplatí, dokud ho neschválí všechny členské země.

Foto: Petr Hanuš, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ)

Článek

"Nemyslím, že to je důvodem k zastavení čehokoli," řekl Schwarzenberg na dotaz, zda by se měla po odmítavém irském referendu ratifikace smlouvy zastavit. "Je to suverénní rozhodnutí irského lidu, to nemá co do činění s rozhodnutím naší země," dodal.

Schwarzenberg ale v Lucemburku na jednání šéfů diplomacií zemí EU také dodal, že ČR nyní musí počkat na rozhodnutí českého Ústavního soudu. Pokud tribunál řekne, že je smlouva v souladu s českým ústavním pořádkem, pak prý navrhne, aby ratifikace pokračovala.

Pro prezidenta je smlouva mrtvá

Prezident Václav Klaus, který musí případně smlouvu podepsat, ale v pátek v reakci na irské referendum řekl, že tím podle něj projekt smlouvy skončil a v ratifikaci již nelze pokračovat. Jako jeden z mála evropských politiků rovněž uvítal, že Irové smlouvu odmítli. Výsledek referenda pak označil za "vítězství svobody a rozumu nad umělými elitářskými projekty a evropskou byrokracií".

Většina ostatních ministrů v pondělí uznala, že řešení současné situace si vyžádá nějaký čas, ale že chtějí v procesu ratifikace pokračovat.

Na dotaz, zda vláda podpoří pokračování ratifikace v případě, že ústavní soud řekne, že je v souladu s českým právem, Schwarzenberg řekl: "Na každý pád to ministr zahraničí navrhne."

Ústavní soud o posouzení, zda lisabonská smlouva není v rozporu s ústavním pořádkem ČR, požádala horní komora českého parlamentu z iniciativy vládní ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám