Hlavní obsah

Sasko-Anhaltsko povedou křesťanští a sociální demokraté s liberály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Zemskou vládu v Sasku-Anhaltsku povedou Křesťanskodemokratická unie (CDU), sociální demokracie (SPD) a liberálové (FDP). Rozhodnutí předáků stran nyní musí potvrdit spolustraníci. Pokud tak učiní, bude to v Německu na zemské úrovni první taková koalice od roku 1959.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Předvolební plakát CDU v Drážďanech

Článek

Koalici se podle stranických barev říká německá, protože černá barva CDU, červená SPD a žlutá FDP odpovídají německé vlajce. Na zemské úrovni se tyto tři strany spojily naposledy v roce 1959 v Sársku.

Pokud straníci vznik koalice potvrdí, mohl by zemský sněm stávajícího premiéra Reinera Haseloffa (CDU) v úřadu potvrdit 16. září.

Červnové volby v Sasku-Anhaltsku jasně vyhrála CDU s 37,1 procenta hlasů, druhá s 20,8 procenta podpory skončila protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která je označována jako populistická až krajně pravicová.

AfD v Sasku-Anhaltsku nakonec až s velkým odstupem za CDU

Zahraniční

Do zemského sněmu se dostali také postkomunistická Levice s 11 procenty, SPD s 8,4 procenta hlasů, Zelení s 5,9 procenta a po deseti letech i FDP s 6,4 procenta podpory.

Úspěch CDU byl vzpruhou pro křesťanské demokraty před podzimními německými parlamentními volbami.

CDU si oproti volbám z roku 2016 polepšila o sedm procentních bodů. Ukázalo se taky, že AfD ztrácí na oblibě, sice skončila opět druhá, ale ztratila 3,4 procentního bodu.

Výběr článků

Načítám