Hlavní obsah

Rusové zatkli amerického novináře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruská tajná služba FSB zadržela amerického reportéra listu The Wall Street Journal. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Interfax s tím, že Rusové amerického novináře viní ze špionáže.

Foto: The Wall Street Journal, Reuters

Reportér amerických novin The Wall Street Journal Evan Gershkovich

Článek

Podle informací uvedených na serveru agentury Interfax je zadrženým reportérem Evan Gershkovich a k jeho zadržení došlo v Jekatěrinburgu.

„Federální bezpečnostní služba Ruské federace potlačila nezákonné aktivity korespondenta moskevské kanceláře amerických novin The Wall Street Journal, amerického občana Gershkoviche Evana, narozeného v roce 1991, podezřelého ze špionáže v zájmu americké vlády, akreditovaného na ruském ministerstvu zahraničí,“ uvedla ruská tajná služba.

Americký deník The Wall Street Journal zapojení svého reportéra do jakýchkoliv špionážních aktivit v Rusku popřel. Vyjádřil rovněž „hluboké obavy o jeho bezpečnost“.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že byl Gershkovich chycen při činu, který nijak nesouvisel s jeho novinářskou prací. Tu podle ní nicméně využíval jako krytí, informoval server RT.com.

Zajímal se o vojenskoprůmyslový komplex

FSB tvrdí, že zadržený novinář plnil příkazy americké strany a shromažďoval informace podléhající státnímu tajemství. Konkrétně se měl zajímat o nejmenovaný vojenskoprůmyslový komplex, uvádí Interfax.

Za špionáž teď redaktorovi světoznámých amerických novin v Rusku hrozí 20 let vězení.

Už ve středu si lokální média všimla, že novinář zmizel, podotýká nezávislý portál Meduza. Podle webu 66.ru mladý novinář přijel do Jekatěrinburgu kvůli článku o žoldnéřské Wagnerově skupině, která se podílí na ruské invazi na Ukrajinu. Ve městě ho doprovázel PR specialista Jaroslav Širšikov. Ten uvedl, že Gershkovich působí už šest let v Moskvě.

Ve středu místní média rovněž informovala, že příslušníci bezpečnostních složek u jedné z restaurací v Jekatěrinburgu kohosi zadrželi tak, že mu „přetáhli svetr přes hlavu“. Širšikov uvedl, že zadrženým by mohl být právě Gershkovich.

Evan Gershkovich v minulosti pracoval také pro agenturu AFP a deník The New York Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám