Hlavní obsah

Rusové vyšli do ulic demonstrovat za Navalného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

V Moskvě a dalších ruských městech se ve středu konají demonstrace na podporu uvězněného opozičníka Alexeje Navalného. Ten si odpykává 2,5letý trest za údajnou zpronevěru, vinu ale popírá s tím, že jde o snahu režimu prezidenta Vladimira Putina zbavit se politického protivníka.

Záznam: Lidé v Rusku demonstrují za propuštění Navalného z vězeníVideo: Reuters

 
Článek

Čtvrteční demonstrace by mohly být největšími protesty v moderní historii Ruska. Úřady dopředu varovaly účastníky před následky, včetně trestního postihu.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na podporu vězněného předáka ruské opozice Alexeje Navalného se protestovalo i v centru Prahy.

Organizátoři protestu jen v Moskvě nahlásili 100 tisíc účastníků. Akce ale není úředně povolena. Podle moskevské radnice akci, která má začít v 18:00 SELČ povolit, nesplňovala podmínky stanovené zákony.

V Moskvě zadrželi advokátku a mluvčí Navalného fondu

Evropa

První demonstranti vzhledem k časovému posunu už vyšli do ulic na východě země. Například ve Vladivostoku se podle místních médií vydalo protestovat odhadem 500 až 1000 Navalného příznivců. Ve městě Magadan policie zadržela osm lidí, oznámila agentura Reuters. Zprávy o zadržených protestujících přicházejí také z Irkutska a dalších měst.

Navalnyj je v kritickém stavu a hrozí mu selhání ledvin, tvrdí lékaři

Evropa

Podle serveru OVD-Info, jenž se zaměřuje na monitorování policejních zákroků, bezpečnostní složky dosud zadržely přes pět desítek osob. Protesty se mají konat i v další městech napříč zemí.

Na podporu ruského opozičníka Alexeje Navalného se demonstrovalo také v centru PrahyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

V minulosti ruské úřady tvrdě zasahovaly proti akcím na Navalného podporu. Policie při rozhánění lednových a únorových protestů zadržela celkem kolem 11 tisíc účastníků. Mnozí byli potrestáni pokutami anebo byli uvězněni na sedm až 14 dnů.

Foto: Igor Volkov, ČTK/AP

Demonstrace v Moskvě na podporu Alexeje Navalného

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám