Hlavní obsah

Ozbrojenci na Krymu obklíčili letiště

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Několik letišť a přilehlých základen bylo v neděli obklíčeno vojáky v neoznačených uniformách, kteří jsou považováni za ruské. První bylo izolováno letiště v Džamkoji na východě Krymu. Následovalo letiště u vesnice Novofedorovka poblíž města Saki na západě poloostrova. Informovala o tom v neděli večer Ukrajinska pravda.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Kolona neoznačených vojenských aut na Krymu

Článek

„Z pramenů z Novofedorovky je jasné, že letiště ukrajinských sil obsadili ruští vojáci. Bylo jich asi 80. Zřídili střelecké pozice podél vzletové dráhy, kde postavili kulomety,“ popsal okolnosti obklíčení letiště u města Saki tiskový mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Vladislav Selezněv.

Dodal, že vojáci v neoznačených uniformách přijeli ve čtyřech nákladních automobilech Kamaz a pomáhalo jim asi padesát lidí v civilním oblečení.

„Pronikli k letišti z týlu,“ dodal Selezněv. „Titušky (jak se říká civilním pomocníkům vojáků, pozn. red.) svými automobily zablokovaly všechna kontrolní stanoviště.“

Podle Selezněva měla akce krytí ze vzduchu. „Na nebi nad letištěm dokončují oblet dva vrtulníky Mi-24,“ dodal.

Foto: ti, Právo/Novinky

Letiště v Novofedorovce je poblíž města Jevpatorija, kde je základna ukrajinské protivzdušné obrany vybavená raketami. Vojáci v neoznačených uniformách dali posádce ultimátum, aby se do večera vzdala, což se nestalo. [celá zpráva]

Neoznačené jednotky v neděli zablokovaly i letiště v Džankoji, kde je dislokován ukrajinský vojenský útvar A1387. „Nyní jsou u nás vojáci bez označení. Jeden Kamaz (nákladní auto) s asi patnácti lidmi,” řekl televiznímu Kanálu 5 zástupce velitele Michajlo Treťak.

Letiště může být využito k zásobování, mohou na něm například přistávat velká transportní letadla Il-76. [celá zpráva]

Ruské jednotky hlídají na Krymu

Již ráno vojáci v neoznačených uniformách zasahovali na letišti Belbek, které je nyní mimo provoz.

Zprávy o obsazení letišť není možné ověřit z nezávislých zdrojů, protože novináři mají problémy se na Krym dostat a jejich možnosti pohybu po poloostrově jsou omezené. Ruská strana popírá, že by její vojáci na Krymu působili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám