Hlavní obsah

Rusové stáhli návrh změn námořních hranic s Finskem a Litvou

Ruské ministerstvo obrany ve středu odpoledne stáhlo ze svých webových stránek návrh zákona, na základě kterého Rusové chtěli změnit své námořní hranice s Finskem a Litvou. Na webu je teď uvedeno, že je „projekt vymazán“.

Foto: Ruské ministerstvo obrany/Screenshot

Web ruského ministerstva obrany teď píše, že je projekt vymazán.

Článek

„Zdá se, že se něco pokazilo. Požadovaná stránka neexistuje,“ stálo ve středu odpoledne na webu ruského ministerstva obrany.

Na stejném odkazu ještě v dopoledních hodinách ale Rusové v návrhu chtěli změnit námořní hranice s Litvou a Finskem, konkrétně kolem ruských ostrovů u východní části Finského zálivu a také kolem Kaliningradské oblasti, která sousedí s Polskem a Litvou a má přístup do Baltského moře.

Těsně před jeho odstraněním se k návrhu vyjádřil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který podle vládní agentury TASS prohlásil, že návrh „nemá politické pozadí, ačkoli se politická situace od té doby výrazně změnila“.

Rusko chce změnit námořní hranice s Finskem a Litvou

Evropa

Peskov tak narážel na text návrhu ruského ministerstva obrany, který ve svém původním znění argumentuje tím, že dřívější sovětské měření hranice z roku 1985 používalo námořní mapy z poloviny 20. století, což plně neodpovídá modernějším kartografickým souřadnicím, uvedla agentura Reuters.

Foto: Ruské ministerstvo obrany/Screenshot

Původní znění ruského návrhu

Ještě před Peskovem se k tomu vyjádřil i nejmenovaný ruský „vojensko-diplomatický“ zdroj, který jakékoli úmysly Ruské federace popřel.

„Nebyly a nejsou žádné záměry revidovat šířku teritoriálních vod (…) státní hranice Ruska v Baltském moři,“ prohlásil zdroj podle jiné zprávy agentury TASS, čímž tak popřel návrh ruského ministerstva obrany a zároveň i Peskovova slova, který nijak nezpochybnil, že by návrh existoval.

Litevský ministr zahraničí Gabrielus Landsbergis uvedl, že se jedná o eskalaci a že by Severoatlantická aliance (NATO) měla reagovat.

„Probíhá další ruská hybridní operace, tentokrát se snaží šířit strach, nejistotu a pochybnosti o svých záměrech v Baltském moři. Jedná se o zjevnou eskalaci proti NATO a EU, na kterou je třeba reagovat odpovídajícím způsobem,“ uvedl Landsbergis na síti X.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Ruské ostrovy ve Finském zálivu

Polsko zadrželo devět podezřelých ze sabotáží na pokyn Ruska

Evropa

Výběr článků

Načítám