Hlavní obsah

Rusové schválili zákon, který dělá z nevládních organizací zahraniční agenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruští poslanci ve čtvrtek odhlasovali zákon, který nutí nevládní organizace, které působí v zemi a přitom pobírají na svou činnost peníze ze zahraničí, aby samy sebe označovaly za zahraniční agenty. Proti normě byli tři poslanci. O zákonu bude ještě rozhodovat horní komora, předpokládá se ale, že i ona ji schválí.

Foto: Ali Jarekji , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Ruští poslanci si od zákona slibují, že obyvatelé mají právo vědět, kdo v Rusku dělá politiku za cizí peníze. Zákon se nevztahuje za dobročinné organizace, státem založené firmy a ani na náboženské organizace.

V zahraničí ale norma vyvolala negativní reakce, někteří ho považují za protiústavní. Organizace, které nařízení poruší, mohou dostat pokutu až milión rublů. Dané organizace také budou muset své vyúčtování předkládat každé čtvrtletí a také budou podléhat častějším kontrolám.

Předpokládá se, že souhlas horní komory parlamentu bude následovat příští týden.

Nový zákon ukládá nevládním organizacím přijímajícím peníze ze zahraničí zaregistrovat se jako "zahraniční agenti" a tuto hanlivou nálepku připojovat ke každému svému prohlášení, a to pod hrozbou až milionové pokuty. Dané organizace také budou muset své vyúčtování předkládat každé čtvrtletí a také budou podléhat častějším kontrolám.

Prezident Vladimír Putin potřebu normy zdůvodnil tím, že zahraniční organizace financují protivládní protesty v zemi. "Muziku si vybírá ten, kdo ji platí," řekl.

Zákon, který by se mohl týkat až tisícovky ruských nevládních organizací, vyvolal nesouhlas v zahraničí a kritiku řady ruských expertů, kteří ho považují za protiústavní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám