Hlavní obsah

Rusové rozrývali dálnici, aby wagnerovci nemohli projet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na silnici mezi Moskvou a Rostovem na Donu byly postaveny zátarasy, které měly bránit průjezdu Wagnerově skupině směrem na sever Někdo je však u města Sredny Ikorets, asi 60 na jih od Voroněže, prorazil. Dálnici M4 narychlo rozrývali pod dozorem policie bagry, aby po ní nebylo možné jet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Budování zátarasů na silnici v Lipecké oblastiVideo: AP

 
Článek

Je uzavřeno asi 300 kilometrů dálnice směrem na Moskvu, na kolonu wagnerovců zaútočily armádní vrtulníky. Dálnici M4 v Lipecké oblasti rozrývají podle agentury AP bagry, aby znemožnily vozidlům projet. Jsou na ní brzdy a hromady hlíny.

Odpoledne však šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin oznámil, že postup na Moskvu zastavuje, aby nedošlo ke krveprolití. Jeho skupiny se vrací na základny. Dojednal to s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem.

Wagnerovci podle svědků dříve prorazili zátarasy, které měli jejich průjezdu bránit. „Zdá se, že se pokoušeli zablokovat silnici směrem na Moskvu, ale wagnerovci to rozbili. Odsunuli vozidla silničářů a projeli,“ domnívá se autor videa, které zveřejnila agentura Reuters.

Na silnicích z jihu do Moskvy uvázla auta, stojí v dlouhých kolonách, které se nepohybují.

Na silnicích okolo Moskvy a Rostova na Donu vyrostly zátarasy, některé jsou proraženéVideo: Reuters

Wagnerovci obsadili jihoruský Rostov na Donu i Voroněž, která je asi 500 kilometru jižně od Moskvy, i město Lipeck, které je od metropole vzdáleno asi 350 kilometrů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Lidé čekají na dálnici M4

Gubernátor oblasti Andrej Vorobjov už upozornil, že na silnicích směrem na jih od města mohou řidiči očekávat kontroly, a proto by se, pokud je to možné, raději vůbec neměli vydávat na cestu. Regionální úřady upozornily na omezení provozu na federálních silnicích M4 Don, M5 Ural a M2 Krym, tedy hlavních tazích z Moskvy jižním směrem.

V Moskvě ruší hromadné akce

V ruském hlavním městě byly v sobotu zrušeny všechny hromadné akce, podle zdrojů Meduzy je to nejméně na týden, ale není vyloučeno ani prodloužení tohoto kroku. Web ekonomického listu Vedomosti napsal, že mezi zrušenými akcemi je i celoruský maturitní ples, který se měl večer konat v prostorách Kremlu. Odložen byl prozatím na 1. července.

Ve městě podle serveru Meduza pokračují prohlídky městské infrastruktury i sklepů bytových domů, zdroj serveru z moskevské radnice nicméně dění označil za „standardní“ s tím, že „ve městě všechno funguje“.

Starosta Moskvy Sergej Sobjanin v sobotu ráno obyvatele více než 12milionového města požádal o pochopení. „Bezpečnostní opatření v Moskvě byla posílena, všechny nejdůležitější objekty, státní orgány a objekty dopravní infrastruktury jsou pod zvýšenou ostrahou,“ uvedla ráno agentura TASS s odvoláním na bezpečnostního činitele.

Starosta Moskvy kvůli napjaté situaci v zemi zavedl protiteroristická opatření, rozšířila se na celou oblast

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám