Hlavní obsah

Rusové přiznali, že jejich vojáci okradli oběti v polském letadle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko v úterý po dlouhém váhání přiznalo, že příslušníci jeho ozbrojených složek povolaných na místo dubnové havárie polského prezidentského letadla okradli oběti. Celkem ukradli pět platebních karet.

Článek

S veřejným obviněním z krádeže kreditních karet pracovníka polské památkové péče Andrzeje Przewoźnika, vzneseným původně proti členům ruských speciálních jednotek OMON, přišel o víkendu mluvčí polské vlády Pawel Graś. [celá zpráva]

Gazeta Wyborcza v pondělí uvedla, že jednu ze dvou karet použili zloději během tří dnů jedenáctkrát. Postupně z ní vybrali částku v hodnotě 37 000 korun. Druhou kartu se - navzdory šesti pokusům - zlodějům nepodařilo použít.

Ruská strana nejprve obvinění rozhořčeně odmítla. Ministerstvo vnitra, pod které jednotky OMON spadají, označilo tvrzení Graśe za cynické a utrhačné. V oficiálním prohlášení uvedlo, že nikdo z pracovníků smolenské služebny OMON nebyl v souvislosti s krádeží platební karty zadržen. [celá zpráva]

Przewoźnik nebyl jediným okradeným

Polská strana později upřesnila, že osobami, které Przewoźnikovu platební kartu ukradly, nebyli policisté, ale vojáci. Tím se záležitost přenesla do odpovědnosti ruského ministerstva obrany, které zprvu jakýkoli komentář odmítalo.

Ruská agentura RIA Novosti napsala, že kvůli podezření z krádeže platební karty na místě letecké tragédie byli zadrženi čtyři vojáci, kteří sloužili u vojenské jednotky dislokované na letišti Severnyj ve Smolensku. Tři z ních už měli záznam v trestním rejstříku kvůli krádežím a padělání peněz, uvedla BBC.

Později v Moskvě šéf tiskového oddělení ministerstva obrany Alexej Kuzněcov uvedl, že okradených obětí bylo více a celkem bylo ukradeno pět platebních karet. Doplnil, že jeho resort ukradené peníze vrátí a zároveň se polské straně za skandál omluvil.

Vyšetřovací výbor při generální prokuratuře už čtveřici vojáků obvinil z krádeže, oznámila agentura ITAR-TASS. Dodala, že zloději ukradli celkem 60 345 rublů (zhruba 43 000 korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám