Hlavní obsah

Rusové posunuli hranici Jižní Osetie, stěžuje si Gruzie

Tbilisi

Rusko posunulo hranici odštěpenecké Jižní Osetie na úkor zbytku gruzínského území. Podle anglojazyčného serveru Georgian Journal se tak stalo v tichosti minulý týden krátce před sledovanou cestou ruského prezidenta Vladimira Putina na summit G20 do Hamburku, kde se poprvé setkal s americkým protějškem Donaldem Trumpem. Gruzie požaduje nápravu.

Foto: Said Tsarnayev, Reuters

Odštěpení Jižní Osetie od Gruzie stvrdila krátká válka v roce 2008, v níž intervenovala ruská armáda. Na snímku jsou ruští vojáci v Jižní Osetii.

Článek

Bývalá sovětská autonomní oblast Jižní Osetie vyhlásila stejně jako Abcházie po rozpadu Sovětského svazu na Gruzii nezávislost a její odštěpení stvrdil válečný konflikt z roku 2008, v němž intervenovala ruská armáda. Rusko pak oficiálně uznalo oblasti jako samostatné republiky a jejich příklad následovaly Nikaragua, Venezuela a tichomořské ostrovní státy Nauru a Tuvalu. Obě separatistické oblasti jsou spravovány s podporou Moskvy.

Minulý týden pak měly proruské úřady posunout hranici Jižní Osetie o 700 metrů, takže bylo zabráno zhruba deset hektarů gruzínského území. Podle serveru Georgian Journal to postihlo několik místních zemědělců, jejichž pozemky se rázem ocitly na opačné straně hranice.

Foto: Novinky

Gruzínský prezident Giorgi Margvelašvili to označil za „plíživou okupaci“ a Tbilisi žádá nápravu. „Vláda Gruzie jednoznačně vyzývá k obnovení mezinárodních norem týkajících se územní celistvosti,“ řekl serveru Foreign Policy gruzínský velvyslanec v USA David Bakradze.

Ruská diplomacie nařčení odmítla jako nepravdivá, a stížnost tudíž označila za absurdní, podotkl Foreign Policy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám