Hlavní obsah

Rusové podle britské zprávy Skripalovy sledovali nejméně pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ruské tajné služby sledovaly bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru přinejmenším posledních pět let. Vyplývá to z dopisu, který britský poradce pro národní bezpečnost Mark Sedwill zaslal generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi a který britské úřady v pátek zveřejnily.

Foto: Reuters

Julija Skripalová

Článek

V dopise se rovněž píše, že Rusové v minulosti testovali, zda je možné někoho otrávit, pokud se nervově paralytická látka nanese na dveřní kliku. Skripalovi byli podle britských úřadů zřejmě otráveni u vchodových dveří.

Podle dokumentu, jehož zveřejnění britské listy označují za neobvyklý krok, se ruské tajné služby zajímaly o Sergeje a Juliji Skripalovy už v roce 2013, kdy se kybernetičtí odborníci ruské vojenské rozvědky GRU zaměřili na jejich e-mailové schránky.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Sergej Skripal na snímku z roku 2006

Nervově paralytická látka novičok, která byla podle Britů na počátku března použita při otravě Skripalových v jihoanglickém Salisbury, byla podle dokumentu vyvinuta v armádních laboratořích v uzavřeném městě Šichany nedaleko ruského Saratova.

Po roce 2000 Rusko podle dokumentu testovalo způsoby, jakými je možné otrávit někoho nervově paralytickou látkou. Jedním z nich bylo údajně i nanesení látky na dveřní kliku. V rámci stejného projektu údajně Moskva v minulé dekádě vyrobila i malé množství novičoku.

"Ruský program chemických zbraní pokračoval po pádu Sovětského svazu," stojí v dopise, který Sedwill zaslal Stoltenbergovi. Je podle něj vysoce nepravděpodobné, že v programu SSSR na výrobu chemických zbraní pokračovala jiná bývalá sovětská republika.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám