Hlavní obsah

Rusové něco chystají v záporožské elektrárně, lidé z Rosatomu narychlo odjeli, varuje Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Rusko chystá v pátek provokaci v Záporožské jaderné elektrárně, tvrdí ukrajinská rozvědka. Elektrárnu měli podle rozvědky narychlo opustit pracovníci ruské společnosti Rosatom, píše ve čtvrtek server deníku Ukrajinska pravda.

Foto: Planet Labs Pbc, Reuters

Satelitní snímek Záporožské jaderné elektrárny, která je největší v Evropě.

Článek

„Okupanti dali pracovníkům elektrárny v Záporoží nečekané ‚volno‘. V pátek 19. srpna bude v zařízení pouze operativní personál. Všichni ostatní zaměstnanci tam nebudou,“ napsala Ukrajinská pravda s odvoláním na rozvědku.

„Zástupci ruské společnosti Rosatom, kteří byli v poslední době neustále na stanici, zařízení okamžitě opustili,“ píše deník.

Turecko stojí na straně Ukrajiny, řekl Erdogan Zelenskému

Evropa

Rozvědka připomněla, že ruské ministerstvo obrany naopak obvinilo Kyjev, že chce v pátek během návštěvy generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese podniknout v elektrárně „teroristický útok“, který by mohl vyvolat v elektrárně jadernou havárii.

Ukrajinští zpravodajci jsou přesvědčeni, že Rusové po rozsáhlém ostřelování jaderné elektrárny v Záporoží mohou „zvýšit sázky“ a uspořádat skutečný teroristický útok na největší evropské jaderné zařízení.

Při úniku radiace by byla opatření nutná stovky kilometrů daleko

V posledních dnech z oblasti Záporožské jaderné elektrárny přicházely zprávy o ostřelování, z kterého se obvinily navzájem ukrajinská i ruská strana. Kyjev tvrdí, že na zařízení útočí Rusové, kteří z případných následných výpadků elektřiny zamýšlejí obvinit Ukrajinu. Ukrajinští představitelé rovněž uvádějí, že ruské síly využívají atomovou elektrárnu jako krytí, zatímco bombardují nedaleká ukrajinská města. Moskva naopak viní z útoků ukrajinské síly.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezinárodní společenství vyzval, aby zajistilo ochranu elektrárny a předešlo havárii v zařízení. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) varovala před možnou katastrofou.

I za velmi dramatických okolností lze předpokládat, že v případě uvolnění radioaktivních látek ze Záporožské jaderné elektrárny by bylo nezbytné přijímat ochranná opatření pro obyvatelstvo maximálně do vzdálenosti několika stovek kilometrů. Na svém webu to uvedl Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). České hranice jsou od ukrajinské elektrárny, kterou na začátku března obsadily ruské invazní síly, vzdálené přes 1000 kilometrů, doplnil SÚJB.

Reklama

Výběr článků

Načítám