Hlavní obsah

Rusové hrozí Bulharům přerušením diplomatických styků. Ultimátum už vypršelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Rusové dali Bulharsku čas do pátečního poledne (11:00 SEČ), aby zvrátili své rozhodnutí vyhostit 70 jejich diplomatů, jejichž část obvinilo ze špionáže. Moskva hrozí, že v opačném případě přeruší se Sofií diplomatické styky. Ultimátum vypršelo, Bulhaři své rozhodnutí nezvrátili a Moskva prozatím mlčí. Upozornil na to server Euractiv.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ruská velvyslankyně v Bulharsku Eleonora Mitrofanovová nicméně ještě před vypršením ultimáta varovala, že se může Moskva rozhodnout zareagovat stažením všech 114 diplomatů a uzavřením velvyslanectví i konzulátu.

„Rusko zvažuje přerušení diplomatických vztahů s Bulharskem kvůli bezprecedentnímu vyhoštění 70 diplomatů,“ nechala se podle Euractivu slyšet ruská ambasadorka.

Bulharsko vyhostilo 70 ruských diplomatů, část viní ze špionáže

Evropa

Bulharsko v úterý vyhostilo 70 ruských diplomatů, z nichž někteří podle končícího premiéra Kirilla Petkova přímo pracovali pro zpravodajské služby.

Vyhoštění diplomaté na bulharském území prováděli s diplomacií „nesouvisející činnosti“, uvedl Petkov s tím, že jde ve všech případech o pracovníky ruského velvyslanectví v Sofii.

„Naše služby je identifikovaly jako osoby, které jsou do značné míry spojeny s jejich službami a pracovaly proti zájmům naší vlasti. Jestliže se cizí vlády pokusí zasahovat do vnitřních záležitostí Bulharska, budeme se bránit,“ dodal končící prozápadní premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám