Hlavní obsah

Ruský velvyslanec: stáhneme se z Gruzie dnes. Anebo později

Novinky, CNN, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Ačkoliv Rusko slíbilo stáhnout své jednotky z Gruzie do páteční noci, ruský velvyslanec při OSN ve čtvrtek naznačil, že by to mohlo trvat déle. Ruské jednotky do Gruzie vnikly před dvěma týdny oficiálně proto, aby ochránily proruské provincie Jižní Osetie a Abcházie, kde nařídil vojenskou akci gruzínský prezident Michail Saakašvili.

Článek

“Záměrem je, že se do zítřejší noci všechny síly přestěhují dovnitř mírového pásma,“ řekl nejprve Vitalij Čurkin novinářům. Podobný plán potvrdil ve čtvrtek v Moskvě zástupce náčelník generálního štábu armády Anatolij Nogovicyn. Později ale Čurkin nabídl jiný scénář. "Někteří velitelé si myslí, že by stahování mohlo zabrat deset dní,“ řekl.

Zřejmě měl na mysli i šéfa ruských pozemních sil generála Vladimira Boldyreva, který ve čtvrtek řekl, že jednotky budou zpátky v Rusku za deset dní. Dodal, že ruské mírové síly se rozmístí na postech vybudovaných v posledních čtrnácti dnech. Některé z nich jsou v gruzínském vnitrozemí za hranicemi separatistických regionů. Rusko argumentuje, že má právo na rozšíření bezpečnostní zóny na základě dohody z devadesátých let.

Plné stažení ruských jednotek z Gruzie do pátku 22. srpna přislíbil v úterý i ruský prezident Dmitrij Medveděv francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu, který dojednal příměří.

K okamžitému stažení ruských jednotek z Gruzie vyzvaly opakovaně Moskvu západní země. V důsledku konfliktu přerušily Rusko a Severoatlantická aliance spolupráci. Gruzínský prezident Michail Saakašvili je prozápadní politik usilující o začlenění své země do NATO.

Konflikt na Kavkaze Boje v Gruzii a jejích separatistických provinciích Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo pozoruhodně rychle a s velkou razancí Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii. Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí, odkud se stahují jen pomalu. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora. Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Žádná země světa však až dosud jejich nezávislost neuznala, dokonce ani Rusko ne, ačkoli hospodářsky oba sousedící regiony podporuje. Provincie tento týden požádaly Rusko, aby krok posvětilo. Moskva dala najevo ochotu tak učinit.

Reklama

Výběr článků

Načítám